2023-tól Androiddal érkeznek egy nagy amerikai autógyártó modelljei

Android, logó
2012-07-03 Logo of Android. ANP XTRA LEX VAN LIESHOUT
Vágólapra másolva!
A Ford modelljeinek többségében 2023-ra már Android operációs rendszer lesz. Ez az egyik alapja két amerikai óriásvállalat, a Ford és a Google friss szövetségének.
Vágólapra másolva!

Aláírta a megállapodást a Ford és a Google, melynek értelmében Android operációs rendszer lesz az amerikai autógyártó legtöbb modelljében, 2023-ig – írja a The Guardian. Az üzlet alapján a Ford legalább hat éven át telepíti a Google operációs rendszerét a Kínán kívüli autóiba, miközben az Alphabet tulajdonában álló technológiai óriás segít modernizálni a gyártási folyamatokat, illetve támogatja a Ford értékesítését is.

A mostani megállapodás is jól mutatja, hogy a legnagyobb amerikai techcégek egyre lendületesebben vetik meg a lábukat az autóiparban.

Például az Apple esete a múlt hónapban váltott ki komolyabb érdeklődést, amikor a dél-koreai Hyundai közölte, hogy a két vállalat tárgyal egy lehetséges együttműködésről. Mindeközben az USA-ban a Ford legnagyobb riválisának számító General Motors a Microsofttal dolgozik együtt az önvezető technológia fejlesztésében, de a Google is partnerségre lépett már a Renault-val, hogy besegítsen a gyártási kapacitás javításában.

Nagyszabású szövetséget kötött a Ford és a Google Forrás: AFP/2014 Getty Images/Bill Pugliano

A kapacitások javításai pedig igen fontosak manapság az autóiparban, mivel a szektor hagyományos szereplőinek komoly pénzügyi terhet jelentenek az elektromos autókat, és az önvezető technológiát érintő beruházások – ahogy a piac egyre nagyobb hangsúlyt fektet erre a két területre. Ráadásul a Ford egyébként is némi lemaradásban van az elektromos modellek terén a versenytársakhoz képest – noha épp nemrég jöttek ki az első teljesen elektromos autójukkal, a Mustang Mach-E SUV-val.

Az operációs rendszerek pedig egyre lényefesebb területet jelentenek az autóiparon belül, és az elemzők szerint a verseny itt csak fokozódni fog a következő években.

A techcégek pedig abban bíznak, hogy jövedelmező szolgáltatásokat értékesíthetnek majd az autósoknak.

Miközben a Ford és a Google nem közölte a megállapodás pénzügyi részleteit, az autógyártó kiemelte, bár az Android operációs rendszer lesz a preferált platform, továbbra is lehetőség lesz kapcsolódni iPhone-nal is, a CarPlay technológián keresztül. Emellett a jövőben is elérhető marad az Amazon Alexa hangasszisztens.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!