A technológiai vállalatok folyamatosan próbálnak olyan megoldást találni, amely elősegítené az italok, például a whisky, vagy a brandy gyorsabb érését. A bor esetében az érlelés és az öregedés folyamata is nagy hatással van az ital végső ízére, de a cél elérése érdekében nem mindig szükséges újabb és újabb technológiákhoz folyamodni - írja az rp.pl cikkének felhasználásával a Magyar Mezőgazdaság.
Néha, csakúgy, mint az argentin Wapisa pincészet esetében, elegendő kihasználni a természet, pontosabban az óceán előnyeit.
A pincészet
1500 darab 1,5 literes palackot helyezett el a 2017-es Malbec borukból, egy "tengeri tárolóba" az Atlanti-óceán argentin partjainál 6–15 méter mélységben a víz felszíne alatt.
A bor nyomás és hőmérséklet hatására érlelődött, 9 hónap elteltével pedig kivették az óceánból, és összehasonlították ugyanazzal a fajtával, amelyet hagyományos pincében érleltek.
Vakkóstolón hasonlították össze a kétféle érlelés eredményét.
A különbség lenyűgöző volt, a kísérleti eljárás során érlelt bor teltebb, elegánsabb és frissebb ízű volt.
Tudományos kutatások szerint egyébként a víz alatti érlelés egy éve megfelel a pincében töltött három évnek.