Kiderült, mikor építhetnek csipet az emberi agyba

agy Brain atoms, illustration ARTWORK DIGITALLY GENERAT DIMENSIONAL THREE BIOLOGY BIOLOGICAL ANATOMY ANATOMICAL MEDICINE AND HEALTH HEALTHCARE MEDICINE HUMAN HEAD BLUE COLOUR CAST SIDE VIEW ATOMS ATOMIC NEUROLOGY NEUROLOGICAL BRAIN PURPLE
Emberi agy illusztrációja
Vágólapra másolva!
Elon Musk szerint erre a célra létrehozott cége, a Neuralink még ebben az évben képessé válik arra, hogy csipet ültessen emberi agyakba.
Vágólapra másolva!

Majmokon végzett kísérletek már sikerrel zárultak, így a dél-afrikai származású milliárdos szerint a következő lépés az emberi agy lehet. Bár a projekt némi késésben van, mert Musk még 2019-ben azt jósolta, hogy már 2020-ban sor kerülhet erre - teszi hozzá az International Business Times cikke.

Minderre egy Twitter-üzenetváltás hívta fel a figyelmet, amelyben Musk egy autóbaleset következtében mozgásképtelenné vált követője felajánlotta, hogy szívesen vállalna tesztalany-szerepet egy ilyen kísérletben. Az üzletember azt válaszolta neki, hogy

a Neuralink szoros együttműködést folytat ezzel kapcsolatban az Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerbiztonsági Felügyelettel (FDA), és ha minden jól megy, akkor még az idén megkezdődhetnek az első, embereken végzett kísérletek.

Még az idén megkezdődhetnek a kísérletek csipek beültetésére az emberi agyba Forrás: Science Photo Library/MEHAU KULYK/SCIENCE PHOTO LIBRARY/Mehau Kulyk/Science Photo Librar

A Neuralink által fejlesztett agy-számítógép interfész lényege, hogy kapcsolatot létesít az emberi agy és a számítógép között. A megoldás lehetővé teszi például mozgássérültek számára, hogy - a manualitás teljes nélkülözése mellett - idegsejtjeikkel gyorsan és könnyen irányíthassák számítógépüket, valamint mobileszközeiket.

A cég tavaly kifejlesztett egy operáló robotot is, amely képes arra, hogy rendkívüli pontossággal ültessen be olyan csipet az agyba, amely 1000 neuron, azaz idegsejt megfigyelésére alkalmas.

Ezt a technológiát egereken már sikeresen alkalmazták.

A Tesla alapítója hisz abban, hogy ezzel a módszerrel számos mozgáskorlátozott ember helyzetén lehet majd könnyíteni. A Neuralink végső célja pedig Musk szerint az emberi és a mesterséges intelligencia közötti kapcsolat megteremtése lehet.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!