Bizakodóan tekintenek az idei évre az ingatlanszakma szereplői

Koronavírus balaton balatonfüred eladó ingatlan lakás Koronavírus, balaton, balatonfüred, eladó, ingatlan, lakás
Koronavírus, balaton, balatonfüred, eladó, ingatlan, lakás
Vágólapra másolva!
A Deloitte Central Europe felméréséből kiderül, hogy az ingatlanfejlesztők, befektetők és piaci tanácsadók a járvány leküzdését követően az ingatlanpiac fellendülésére számítanak.
Vágólapra másolva!

A Deloitte legfrissebb jelentése a 2020-ben készült legutóbbi kiadás után 10 hónappal jelent meg. A legutóbbi kiadás első felmérése 2020 januárjában készült, közvetlenül a Covid-19 járvány kitörése előtt, míg a második felmérés 2020 áprilisában készült, amikor már mutatkozott a széleskörű lezárások ingatlanpiaci hatása. A különbségek jelentősek a mostani felmérés eredményei és a tavalyi kiadás második felmérésének eredményei között.

a 2021. január-februári eredmények sokkal inkább a 2020. januári pozitív hangulatot idézik, ami jelentős elmozdulást jelent a 2020. áprilisi negatív véleményektől.

Kohári Gábor, a Deloitte ingatlan-tanácsadási csoportjának vezetője szerint

A megkérdezettek fokozott piaci aktivitásra, magasabb tranzakciós volumenekre és kedvezőbb hitelfinanszírozási lehetőségekre számítanak. A várakozásaik már alapvetően a járvány előtti optimista hangulatot idézik.

A vállalati stratégiára gyakorolt hatás

A járvány hatására az ingatlanfejlesztők csaknem 81 százaléka, a befektetők 75 százaléka és a tanácsadók 76 százaléka volt kénytelen változtatni a vállalatuk stratégiáján. Az első csoportba tartozók azóta alkalmazkodtak az új helyzethez, 2021 első negyedévétől a befektetőknek csupán a kisebb hányada számolt be arról, hogy a pandémia stratégiaváltásra készteti őket.

Befektetési lehetőségek növekedése

A válaszadók többsége több ingatlanpiacon megjelenő befektetési termékre számít a közeljövőben, ezzel folytatódhat az a trend, ami 2020 második negyedévében kezdődött, amikor a válaszadók 53 százaléka növekedésre számított. Különösen Lengyelországban kiemelkedően pozitívak a várakozások, ahol a válaszadók 72 százaléka több befektetési lehetőségre számít.

Illusztráció Fotó: Hirling Balint - Origo

Ingatlanfejlesztők: az értékesítés jelenleg a legnagyobb kihívás

Az ingatlanfejlesztők csaknem fele számára a legnagyobb kihívás jelenleg a projektjeik értékesítése, ami enyhe növekedés a 2020 második negyedévi 38 százalékos adathoz képest. Ez markánsan nagyobb, mint a 2019-es és az 2020 első negyedévében mért 6 százalékos arány. A projektfinanszírozás nehézségeit kiemelők aránya nagymértékben csökkent, a 2020 második félévi 35 százalékról 18 százalékra.

Noha a járvány időszakában a pozitív várakozásokat megfogalmazók aránya lecsökkent,

2021 első negyedévében a korábbi 0 százalékkal szemben az ingatlanfejlesztők 13 százaléka már a projektjeik nyereségességének a növekedésére számít.

A Deloitte Közép-európai ingatlanpiaci hangulatjelentésének ez az egyik legpozitívabb üzenete.

Befektetők: növekvő hangsúly az új lehetőségeken

A befektetők 2020 második negyedévéhez mérten már kevésbé konzervatívak. Korábban 63 százalékuk a meglévő ingatlanportfoliójuk kezelésre összpontosított. 2021 első negyedévére ez az arány 53 százalékra csökkent. Ezzel párhuzamosan azok aránya, akik már újabb befektetési lehetőségeket is keresnek 31 százalékról 41 százalékra nőtt.

Tanácsadók: pozitívabbak a kilátások

Mostanra a tanácsadók is pozitívabban állnak ügyfeleik befektetéseihez. A tanácsadók szerint az ügyfeleik új piacok iránti érdeklődés vissza fog térni a járvány előtti szintre.

Piaci szektorok: győztesek és vesztesek

A válaszadók úgy vélik, a járvány hatására kialakult okozta negatív gazdasági folyamatok a lakó és ipari/logisztikai szegmenseket érintette legkevésbé. Legtöbbjük szerint a kiskereskedelem, a hotel, a turizmus és szabadidős szektorok a legsúlyosabban érintett ágazatok.

– tette hozzá Kohári Gábor.

Módszertan

A Deloitte Közép-európai ingatlanpiaci hangulatjelentésének első kiadása 2019-ben jelent meg. A gyorsan változó körülmények miatt a második kiadásra vonatkozó kutatások két ütemben készültek: Az első 2020 januárjában a Covid-19 járvány előtt, majd a második 2020 áprilisában. A felmérés mostani kiadása 2021 januárjában és februárjában készült. A kutatásban részt vevő válaszadók 57 százaléka felsővezető volt, 23 százalékuk középvezető, 20 százalékuk pedig egyéb ingatlanpiaci szereplő. A kérdőív két részből állt. Az első rész a válaszadók véleményét kutatta a 2021-es gazdasági körülmények egyes aspektusait tekintve. A második a résztvevők üzleti kilátásaira volt kíváncsi.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!