Megérkeztek a kereskedelembe a friss hazai primőr zöldségek
![](https://cdn.origo.hu/2023/12/PrjNjPUaOABCAG_73c1cDIfdHqs1wneJOr9edov-Ms0/fill/1347/758/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2Q4MTBkMWE2NWY2ZDQzN2JiNTVhYThkODk3MTU0NTll.webp)
Válasszák a friss hazait, segítsék ezzel is a magyar gazdákat! – hangsúlyozza a fogyasztók számára a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara.
A piacokon és a kiskereskedelmi láncok üzleteiben folyamatosan jelennek meg a friss hazai zöldségek, várhatóan a következő hetekben arányaiban csökken a jellemzően mediterrán térségből származó import termékek kínálata.
Az pedig nem is kérdés, hogy a friss magyar áruk mind ízben, mind frissességben felülmúlják az importot - írja közleményében a kamara.
Az év ezen időszakában még a hajtatott (fűtött növényházakban és hidegfóliákban termesztett) zöldségek kaphatók, de folyamatosan érkeznek majd a későbbiekben a szabadföldi zöldségek is. A hazai teljes zöldségtermesztő felület kb. 90 ezer hektár, ebből az úgynevezett hajtató felület nagyságrendileg 3500 hektár, amiből 220-230 hektár üvegház, a többi fólia; a fűtött felület összesen 500-600 hektár.
A növényházi termőfelületen közel 400 ezer tonna friss, ízletes zöldséget állítanak elő a magyar zöldségkertészek,
akik a termőterület meghatározó részén már biológiai növényvédelmet használnak, hogy minél egészségesebb termékeket kínálhassanak a fogyasztóknak.