Csodálatos adottságú tájak és épített környezet is megsemmisült a nyár mediterrán tűzvészeiben - galéria

görögország, tűz, Evia, galéria
Ellinika, 2021. augusztus 9. Tűzoltók küzdenek a lángok megfékezésén a görögországi Évia-szigeten fekvő Ellinika közelében 2021. augusztus 9-én. A második legnagyobb görög szigeten, Évián még a mai napon is megállíthatatlannak tűnően terjedt az erdőtűz, és több száz embert kellett kimenekíteni otthonából, míg a hatóságok szerint az ország más részein talán már sikerül megállítani a tüzeket. MTI/AP/Pétrosz Karadjiasz
Vágólapra másolva!
Sűrű fenyőerdők, smaragdzöld völgyek, varázslatos állatvilág, kéklő ég, pazar kialakítású üdülők. Több tízezer hektár paradicsomi szépségű tengerparti város és mediterrán sziget semmisült meg az idei nyár pusztító tüzeiben. Összeállításunkban ezekről mutatunk képeket.
Vágólapra másolva!

Idén nyáron egyedül Törökország 47 városában több mint 200 helyen puszítottak a lángok, legalább nyolc ember életét követelve, szürkeségbe és hamuba temetve a szebbnél szebb nyaralóhelyeket. Az ország idén nyáron az évtized legsúlyosabb tűzvészétől szenved, amelyben a déli és nyugati partvonal, valamint Antalya, Marmaris, Bodrum és Milas régiói a legsúlyosabban érintett területek.

A fellángoló erdőtűzek miatt a görög hatóságok is több településen kényszerültek evakuálni a lakosságot. A 40 Celsius-fok feletti hőmérséklet és a viharos szelek pedig csak még tovább nehezítették a tűzoltók munkáját.

Franciaországban pedig ritka állatfajták egyedeit is veszélyeztetik a nyári végi tüzek, ahogy - cikkünk készítésekor - Portugália déli részén is küzdenek a lángokkal a tűzoltók és a civil polgári védelmi önkéntesek. Olaszországban pedig komoly kitelepítéseket kellett folytatni a lakosság körében, különösen Szicíliában és Calabriában, hogy megmentség az ott élőket a lángoktól. Agusztus közepén megint arról érkeztek hírek, hogy a csökkenő hőség ellenére, a lángok újra erőre kaptak.

A statisztikák szerint Európában évente átlagosan mintegy 65.000 tűz keletkezik, és megközelítőleg félmillió hektár erdőterület ég le, amelynek 85 százaléka az európai mediterrán régióban található. A klímaszakértők úgy vélik, hogy a világszerte egyre gyakrabban fellángoló erdők csak újabb figyelmeztetések az emberiségnek arra, hogy a bolygó egyre nehezebben viseli a melegedő hőmérsékletet. Tény, hogy az idén augusztusban fellángolt tüzek okozta anyagi károk elképesztő méretűek, nem is beszélve az elpusztított természeti csodák eszmei értékéről.

Kattintson a képre, hogy lássa a lángokba veszett egykori paradicsomi tájakat!

Lángokba veszett csodahelyek, Törökország, Bodrum, Mugla
Lángokba veszett csodahelyek, Evia Görögország
Lángokba veszett csodahelyek, Evia Görögország, Gouves
Lángokba veszett csodahelyek, Görögország, Pefki
Lángokba veszett csodahelyek, Evia Görögország, Kehries
Lángokba veszett csodahelyek, Görögország, Pefki
Lángokba veszett csodahelyek, Görögország, Pefki

Arról, hogy az idén nyáron pusztító tüzek mekkora károkat okoztak az érintett országoban, egyelőre nincsenek pontos becslések, a károk mértékét vélhetően akkor lehet pontosabban látni, ha a nagyobb biztosítóvállalatok közzéteszik becsléseiket és a bejelentett kárigényekre vonatkozó adatokat. Az mindenesetre biztos, hogy a gazdasági károk közvetlen és közvetett értelemben is jelentősek. Csak Görögországban 100 ezer hektárnál nagyobb területen tarolták le a lángok az erdőket és a mezőgazdasági művelésbe bevont területeket.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!