A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Jeff Bezosék perlik a NASA-t az Elon Muskékkal kötött milliárdos Holdra szállási projekt miatt

Buzz Aldrin, űrruha, holdraszállás
1969. július 21-i felvétel Edwin E. Aldrin Jr-ról, azaz Buzz Aldrinról, a Hold felszínén
Vágólapra másolva!
Jeff Bezos Blue Origin nevű űrcége beperli a NASA-t, mivel az úgy döntött, hogy a 2,9 milliárd dolláros holdraszállási projekttel Elon Musk SpaceX vállalatát bízza meg – adta hírül a BBC.
Vágólapra másolva!

Az Amazon egykori főnökének cége szerint "alapvető problémák" vannak a megállapodással, amit röviden és tömören tisztességtelennek bélyegzett.

A vita abból az áprilisi döntésből ered, hogy a finanszírozási hiány miatt a várt kettő helyett egy cégnek ítélték oda a projekt megvalósítását.


A Blue Origin bírósági beadványában azzal érvelt, hogy továbbra is meggyőződése a két szolgáltató szükségessége a leszállórendszer megépítéséhez, amely már 2024-ben űrhajósokat vihetne a Hold felszínére.

Emellett azzal vádolta a NASA-t, hogy a pályázati eljárás során "jogszerűtlenül és helytelenül értékelte" a benyújtott ajánlatát.

- közölte a Blue Origin.

A NASA emberes felderítésért felelős vezetője, Kathy Lueders elismerte, hogy az űrügynökség jelenlegi költségvetése kizárta, hogy két céget bízzanak meg a projekttel. A Kongresszus ugyanis a kért 3,3 milliárd dollár helyett csupán 850 millió dollárt adott a célra.

1969. július 21-i felvétel Edwin E. Aldrin Jr-ról, azaz Buzz Aldrinról, a Hold felszínén (Illusztráció) Forrás: AFP/Nasa

Kiderült továbbá az is, hogy

a döntésben jelentős súlyt képviselt a SpaceX Föld körüli pályára állításban már bizonyított tapasztalata,

és ez a cég adta be az olcsóbb ajánlatot.

Júliusban Bezos felajánlotta, hogy a döntés átgondolása érdekében akár 2 milliárd dollárig is fedezné a NASA költségeit, de ott elutasították a javaslatát.

A Kormányzati Elszámoltatási Hivatal eközben elutasította a Blue Origin és a Dynetic védelmi vállalat panaszát. Kijelentette:

a NASA nem járt el "helytelenül", amikor csak egy céget bízott meg a projekttel.


A NASA az Artemis program keretében szeretne 1972 óta először ismét emberes Holdraszállást végrehajtani.

Áprilisban Lueders azt nyilatkozta: "Ez a kritikus lépés az emberiséget a fenntartható holdkutatás felé vezető útra tereli, és ezután a Naprendszer távolabbi részeire, többek között a Marsra irányuló küldetésekre irányítja tekintetünket."

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!