Március elejével kezdődött el Magyarország legújabb online termelői piacának tesztüzeme. A kozertplusz.hu szolgáltatásai iránt az elmúlt fél évben országszerte komoly érdeklődés mutatkozott, a megrendelések száma hónapról hónapra dinamikusan növekedett,
az értékesítés volumene a tervek szerint meg fogja közelíteni a nagyobb kereskedelmi láncok online forgalmát.
Dr. Czermann János vezérigazgató arról beszélt, a fogyasztói visszajelzések gyakorlatilag kivétel nélkül pozitívak voltak, hiszen míg a termelő helyett egy kalap alatt megoldják a digitalizációt, a minőségbiztosítást, a megfelelő marketinget és a logisztikát is, addig a fogyasztói oldalon ki tudják szolgálni azokat is, akik bár szeretik a termelői árukat, nehezen tudtak mostanáig hozzájutni.
Rengeteg vásárlónk visszajelzése az, hogy a gyerekkori ízeket visszük újra házhoz. Az ilyen visszacsatolások megerősítettek bennünket abban a hitben, hogy jó úton haladunk és kétszer akkora intenzitással folytattuk az elkezdett munkát.
Sokat tanultunk az elmúlt időszakban és meggyőződtünk róla, hogy jelentős igény mutatkozik a magyar háztartásokban a magyar termékek iránt. Érdekelt minket az emberek véleménye, ezért minden építő kritikát beépítettünk a rendszerbe, hogy minél magasabb színvonalon tudjuk kielégíteni a vásárlóink igényeit – tette hozzá a szakember.
A tesztüzem idején 300 termékből lehetett válogatni hazánk legújabb termelői piacán, ezt 1500 féle árura bővítették ki szeptember elejére, a közeljövőben pedig 5000-6000 termékből álló sortiment kialakítását tűzték ki célul, melyek között már a nagyobb magyar brandek is megtalálhatók lesznek a termelői áruk mellett.
Jelentősen nőtt a kiszállítási terület is.
Budapest, Pest megye és az M1-es és M5-ös autópálya vonala mellett már a Balaton, a Velencei-tó és Székesfehérvár térségében is kiviszik a megrendelt csomagokat, de a termékek egy része az ország teljes területéről elérhetővé válik a következő időszakban.
Az eddigi egy telephely helyett hamarosan három raktárból szolgálják ki a vevőiket: a Közért+ Kiskőrös mellett Győrben és Pest megyében is megkezdte a logisztikai központok fejlesztését, a további raktárak jelentősen növelik a forgatható áruk mennyiségét, és gyorsítják logisztikai folyamatokat.
A vezérigazgató kiemelte: "árban nagyon versenyképesek vagyunk, aminek oka, hogy míg a hipermarketek esetében a termelők rossz alkupozícióba kerülnek, volumenkötelezettségük van és ezáltal a töredéke marad náluk a reális eladási árnak, addig a Közért+ a rövid ellátási láncnak, és a kereskedelmi stratégiájának köszönhetően a termelők, beszállítók számára kedvezőbb beszerzési árakat tud biztosítani, mint a legtöbb kereskedelmi szereplő. Mi közvetlenül a termelőtől a fogyasztóhoz visszük az összeállított csomagokat és szerényebb haszonkulccsal dolgozunk, így vásárlóink is versenyképes árakon érhetik el a termékeket" – fűzte hozzá dr. Czermann János.
A győri Széchenyi István Egyetem szakmai mentorálásával megvalósuló projekt a Digitális Agrár Stratégia végrehajtása körében, a Digitális Termelői Piac program részeként valósulhat meg.
Az őszi-téli szezonban, elsősorban a nagyobb szellemi megterhelés és a közösségbe való visszatérés miatt, a gyermekek és a felnőttek számára egyaránt fontos az immunrendszer megerősítése, ami a leghatékonyabban szezonális gyümölcsök és zöldségek fogyasztásával érhető el. Dr. Kovács Viktória Anna, a portál táplálkozás-tudományi szakértője arról beszélt, hogy bár az emberek hajlamosak ezt elfelejteni, de ősszel is közel annyi friss terméket fogyaszthatunk, mint a nyári hónapokban.
A gyümölcsök között elég csak az almára vagy a szőlőre gondolni, a zöldségek esetében pedig ilyenkor ajánlott sok céklát, sütőtököt, káposztafélét és rebarbarát fogyasztani.
Mindig fontos a változatosságot szem előtt tartani annak érdekében, hogy minél többféle tápanyagot vigyünk be a szervezetbe. Válasszunk minél többféle színű zöldséget és gyümölcsöt, hiszen az eltérő színű termékek vitamintartalma is különböző
- ajánlja a szakember.
A szakértő elmondta, az egészséges táplálkozás ugyanakkor nemcsak a mindennapos zöldség- és gyümölcsfogyasztásból áll, hanem hozzá tartoznak a zsírszegény húsok és tejtermékek is. Az iskolakezdés apropóján az uzsonnás dobozba a nyers, lehetőleg helyi, termelői forrásból származó zöldségek és gyümölcsök mellett készüljön zsírszegény felvágottakból, sovány sajtokból és teljeskiőrlésű pékáruból készülő szendvics is a gyermekeknek, illetve kerüljenek mellé olajos magvak és aszalt gyümölcsök, hogy napközben is folyamatosan magas legyen az energiaszintjük, tanácsolja a táplálkozás-tudományi szakértő a cég által kiadott közleményében.