A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0
HUNMuhari Eszter
19:25VívásEszter Muhari-Auriane Mallo-Breton
HUNMuhari Eszter
20:40VívásEszter Muhari-Nelli Differt
HUNMagyarország
21:44ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNPóta Georgina
22:15AsztaliteniszGeorgina Pota-Xiaona Shan
NyílNyíl

Kínában már a szénből is kifogyhatnak az erőművek a szénbányákat sújtó árvizek miatt

Kína, áradás, bánya, szén ár, illusztráció
Rescue workers drain off flood waters after heavy rainfall at a flooded area in Jiexiu in the city of Jinzhong in China's northern Shanxi province on October 11, 2021. (Photo by - / AFP) / China OUT
Vágólapra másolva!
Újabb csapás érte a kínai energiaipart. A júliusban Henan bányavidékét sújtó rekordárvizek után, a BBC News beszámolója szerint a heves esőzések most Sanhsziban okoztak katasztrófahelyzetet. Az északon elhelyezkedő tartomány a kínai széntermelés központja, így nem meglepő, hogy a kényszerű bányaleállások a szénárakat is az egekbe lökték.
Vágólapra másolva!

Rekordmagasra nőtt a kínai erőművekben felhasznált szén ára, mivel az ország egyik legfőbb bányászati régióját hatalmas árvizek sújtják.

A hőszén értéke a hét elején több mint 10 százalékkal ugrott meg a Csengcsou-i árutőzsdén.

A munkások dolgoznak az esőzések után egy elárasztott területen Jinzhong városában, Kína északi Sanhszi tartományában, 2021. október 11-én Forrás: AFP

A koronavírus-járvány utáni helyreállás miatt, a megnövekedett kereslet és az egyidejű szűkös kínálat egyébként is megemelte a szénárakat, az árvíz azonban most még tovább nehezíti Kína kilábalását az energiaválságból.

A Sanhszi tartományban - amely idén a kínai szénkészlet mintegy harmadát adta - az árvizek miatt tucatnyi bányát kényszerültek ideiglenesen bezárni.

A múlt héten lehulló hatalmas mennyiségű csapadék házak omlásához és földcsuszamláshoz vezetett az északi tartomány több mint 70 kerületében és városában.

Az esőzések során legalább 15 ember halt meg és több mint 1,76 millió ember került veszélybe- közölték a helyi illetékesek.

Túlélőket mentenek a heves esőzések után egy elöntött területről 2021. október 10-én Jinzhong városában Forrás: AFP/Str

Ahogy a világgazdaság kezd kilábalni a járványból úgy emelkednek az energiaárak világszerte. Kína sem kivétel ez alól, a villamosenergia-kereslet szárnyal, ráadásul az ország már az árvíz előtt is energiahiánnyal szembesült.

Az elmúlt hetekben az energiacégek kénytelenek voltak korlátozni a villamosenergia-ellátást lakások és vállalkozások milliói számára. Így az ország több tartománya is időről időre áramszünettől szenved. A sorozatos áramkimaradások pedig a gyárakat - különösen az északkeleti régióban - a termelés visszaszorítására vagy a műveletek teljes leállítására kényszerítették. A problémára válaszul a hatóságok múlt hét végén állítólag elrendelték a kínai szénbányáknak a termelés növelését és három nagy széntermelő tartomány ígéretet is tett a kapacitásbővítésre. Peking legújabb kísérlete a szénellátás növelésére, Kína teljes éves termikus szénfogyasztásának közel 3 százalékát tenné ki.

Habár a fokozott szénhasználat veszélyezteti a kormány által kitűzött karbonsemlegességi célkiűzéseket, azonban úgy tűnik, hogy a döntéshozókat jelenleg ennél jobban aggasztja az emelkedő villamosenergia-ár, illetve a fokozott termelési kényszer.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!