A fekete wagyu marhákat a Japán nyugati részén lévő Kobe környékén tenyésztik.
Márványos húsukért kilónként több mint 400 dollárt (140 ezer forintot) is elkérnek.
A tudósok közleménye szerint az általuk előállított hús látványra és ízre is olyan, mint az eredeti wagyu steak.
Az Oszakai Egyetem kutatói Macuszaki Micsija vezetésével 3D-s bionyomtatást és szarvasmarha őssejteket használtak a wagyu húsának reprodukálására. A húst egy darabban állították elő, így jellegzetes márványosságát is látni lehet. Jelenleg még körülbelül három-négy hétbe telik, mire egy köbcentiméternyi húst elő tudnak állítani. A technológia fejlesztésével azonban Macuszaki szerint idővel növelni tudják a hatékonyságot. "Ha képesek vagyunk gyorsan sok húst előállítani, akkor van esély arra, hogy jobban tudjuk kezelni a jövőben az élelmiszer- és fehérjehiány problémáját" - magyarázta a tudós.
A húsiparral kapcsolatos környezetvédelmi és etikai aggályok miatt megnőtt a növényi alternatívák és a laboratóriumban előállítható húsok iránti érdeklődés.
Macuszaki elmondta, hogy a laboratóriumában kifejlesztett bionyomtatást és a laboratóriumi tenyésztési technikát az emberi gyógyításban, például a sérült izmok pótlásában is fel lehet majd használni.
Egyetlen grammnyi wagyu hús laboratóriumi előállítása ma még 10 ezer jenbe (28 ezer forintba) kerül, de mint a tudós hozzátette: az eljárás nagyobb automatizálásával az ár olyan szintre csökkenhet, hogy öt éven belül bárki számára elérhető lehet a piacon.