Az alkoholfogyasztás mértéke és a fogyasztott italfajták is jelentős eltéréseket mutatnak a világban. Ennek számos oka van a társadalmi és vallási szokásoktól kezdve, egészen odáig, hogy milyen gyümölcsök vagy gabonák érhetők el egy országban vagy térségben.
A Visual Capitalist megvizsgálta, hogy oszlik meg a világ lakosságának alkoholfogyasztása egy főre vetítve – az elérhető adatok 2019-ből származtak.
Ha lakosságarányosan nézzük az alkoholfogyasztást, akkor az európai (különösen a közép- és kelet-európai) országok állnak az élen.
A top 10-es listán a második Lettország, a harmadik Csehország, a negyedik Litvánia, míg az ötödik Ausztria.
Magyarország egyébként a tizenhatodik a rangsorban, és előttünk áll a térségből Szlovénia, Románia és Lengyelország is.
Mindazonáltal a globális toplista élén álló ország meglepetést okozhat.
Az első helyezett ugyanis az óceániai Cook-szigetek.
Az Amerikai Szamoa és Francia Polinézia között elhelyezkedő szigetcsoport lakossága egy főre vetítve évi 13 liter alkoholt fogyaszt, amivel könnyedén vezeti a világranglistát – bár a második Litvánia a 12,9 literrel azért elég közel áll hozzá.
Ha az egyes kontinensek legnagyobb alkoholfogyasztó országait nézzük, akkor az látszik, hogy a Cook-szigetek (Óceánia) és Litvánia (Európa) mellett Ázsia legnagyobb alkoholfogyasztója Japán, míg Afrikában a Seychelle-szigetek, Észak-Amerikában Antigua és Barbuda, Dél-Amerikában pedig Argentína áll az élen.
A globális lista utolsó szegmense viszont egyáltalán nem meglepő. Ott olyan országokat találhatunk, mint Banglades, Szaúd-Arábia vagy Kuvait,
illetve más muszlim országokat, ahol az alkoholfogyasztás vallásilag tiltott.
Összességében tehát a legnagyobb fogyasztónak Közép-Európa, a déli csendes-óceáni térség, valamint a Karib-szigetek egyes részei számítanak.
Az adatokból az is jól látszik, hogy világszerte nagyon eltérő, hogy egyes térségekben a lakosság milyen típusú alkoholos italokat szeret.
Mindazonáltal Európa egészében a bor és a sör a két legkedveltebb ital – Franciaország és Németország pedig egyaránt jelentős termelő és fogyasztó is ezekbők az italfajtákból.
A karibi térségben ugyanakkor (ahogy a világelső Cook-szigeteken is) az olyan röviditalok állnak a lista élén, mint a rum. A karibi régió ad egyébként a legtöbb röviditalt fogyasztó 12 országból 4-et. A többi ország Kelet-Európából (beleértve Oroszországot is) került föl a toplistára, ahol a vodka a legnépszerűbb ital.
Az egyes alkoholtípusokra lebontva a legnagyobb sörfogyasztó Csehország (évi 6,77 liter/fő), a legnagyobb borfogyasztó Franciaország (6,44 liter), a legnagyobb rövidital-fogyasztó pedig a Cook-szigetek (7,07 liter).
Az elemzés kiemelte, hogy az alkoholfogyasztási szokások kapcsán nem szabad alábecsülni a helyi alapanyagok fontosságát. Afrika és Ázsia egyes régióiban például nem könnyű elérni a szőlő vagy a komló italgyártáshoz szükséges kedvező állapotát, vagyis ezekben a térségeken másból készült alkoholos italok terjedtek el.
Ilyenek például a rizspárlatok Dél-Koreában vagy Japánban, de készülnek alkoholos italok cukornádból vagy melaszból, sőt egyes afrikai országokban (például Tanzániában) banánból is.
Mivel a teával vagy a kávéval szemben az alkoholos italok nagyon különböző alapanyagokból készülhetnek, nem meglepő, hogy a termelők alkalmazkodnak a helyi sajátosságokhoz.