Élesítették a Keler új rendszerét

új forint bankjegyek
Debrecen, 2016. január 4. A megújított húszezer forintos bankjegy részlete. Magyarország ma is hivatalos fizetőeszközét, a forintot, 70 évvel ezelőtt, 1946. augusztus elsején vezették be. A pengőt felváltó új pénz nevét I. Károly történelmi aranyforintjáról kapta. MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Vágólapra másolva!
A Magyar Nemzeti Bank és a Budapesti Értéktőzsde közös tulajdonában lévő Keler Központi Értéktár Zrt. az előző hétvégén sikeresen élesítette új értékpapír-kiegyenlítési rendszerét - tájékoztatta a hazai tőkepiac háttérrendszerének működését biztosító csoport az MTI-t.
Vágólapra másolva!

A közlemény szerint az új értékpapír-kiegyenlítési rendszer elindítása egy több éve tartó, átfogó program első szakaszának lezárása.

Demkó-Szekeres Zsolt, a Keler vezérigazgatója elmondta:

a program fő célja volt, hogy hazai, részben saját fejlesztői-szállítói háttérrel hozzanak létre egy korszerű informatikai infrastruktúrát, amely azon túl, hogy biztonságos és egyszerűbben üzemeltethető, eleget tesz a szabályozói elvárásoknak is, egyúttal biztosítja a Keler egységes, európai sztenderdek szerinti működését.

Az új rendszerrel megvalósult azoknak a szolgáltatásoknak a jelentős része, amelyeket a kiegyenlítési fegyelmet szabályozó európai uniós rendeletek (CSDR, SDR) előírásai tettek szükségessé - húzták alá a közleményben.

Illusztráció Forrás: MTI/Oláh Tibor

Jövő év február elsejétől kezdve további elemekkel bővülnek a központi értéktár funkciói - tájékoztattak. Akkortól kezdődően jogszabályilag kötelezően alkalmazni kell a pénzbírságokat a Keler résztvevői körében történő meghiúsult kiegyenlítések után, és a kiegyenlítési fegyelem erősítése érdekében további adminisztratív intézkedések (adatszolgáltatás, nyilvántartások kezelése) szükségesek - fűzték hozzá.

A Keler rendszerében teljesülnek a bankok és befektetési szolgáltatók közötti értékpapír tranzakciók (kiegyenlítések), amelyek végeredményeképpen valamennyi befektetőhöz eljutnak az értékpapírok és pénzek,

legyen szó akár tőzsdei, akár tőzsdén kívüli (úgynevezett OTC) ügyletekről, vagy új kibocsátásokról.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről