Elképesztő számú pizzéria működik az USA-ban, de vajon melyik városban van belőlük a legtöbb?

New York, szelet pizza
A man passing in front of 99c dolar slice pizza holding his phone and walking. Daily life view of the road and street under the subway railroad air-bridge metal construction of M, J and Z lines near Marcy Ave station, with restaurants, shops, the famous dollar slice pizza, traffic with cars and trucks and with sidewalks in Broadway street in Brooklyn, New York City. Brooklyn is the most populous county in the state of New York and the second-most densely populated in the United States. Brooklyn, NY, USA on 13 February 2020. (Photo by Nicolas Economou/NurPhoto) (Photo by Nicolas Economou / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Vágólapra másolva!
Azt mindenki tudja, hogy az amerikai lakosság imádja a pizzát, és ez meglátszik azon is, hogy az országban elképesztő mennyiségű pizzéria található. Egy kutatás most azt is megnézte, melyik városban van a legtöbb.
Vágólapra másolva!

Egy átlagos amerikai 46 szelet pizzát fogyaszt évente, de az USDA adatai szerint a lakosság 13 százaléka minden egyes nap eszik pizzát.

Ráadásul az amerikai gyorsétterem-láncok közül számos óriáscég pizzéria.

Az USA-ban összesen 18 700 Pizza Hut étterem üzemel, amivel a cég a 6. legnagyobb gyorsétterem-láncnak számít.

Csak olyanok előzik meg, mint a Subway, a McDonald's, a Starbucks, a KFC és a Burger King – írja a 24/7 Wall St. A 7. viszont szintén egy pizzéria, a Domino's, több mint 17 000 étteremmel.

Ehhez jön még, hogy a pizzérialáncok értéke is igen nagy. A Domino's piaci értéke 19 milliárd dollár, míg egy másik népszerű lánc, a Papa John's értéke 4,7 milliárd dollár. A Pizza Hutnak nincs önálló piaci értéke a részvényárfolyama alapján, mivel a márka a Yum! Brands alá tartozik.

Messze New Yorkban található a legtöbb pizzéria az USA-ban Forrás: Shutterstock

Érdekes azonban megnézni, hogy a 100 legnagyobb amerikai várost tekintve, hol található a legtöbb pizzéria az Egyesült Államokban. Itt két kategóriában érdemes rangsorolni, az egyik a pizzériák száma, a másik pedig a lakosságarányos szám.

Az első kategóriában New York magasan vezeti a rangsort, 1167 darab pizzériával. A második Los Angeles (658), míg a harmadik Chicago (628).

Lakosságarányosan viszont már nincsenek ekkora különbségek. Ebben a kategóriában Orlando vezet, ahol 100 000 lakosra 126 darab pizzéria jut. Orlando pizzafogyasztását valószínűleg jelentősen megdobja a városban található Disney World, illetve a Universal Orlando Resorts is. A floridai városban egyébként, a 2019-es adatok alapján, közel 281 ezren élnek.

A második helyre a texasi Plano futott be, ahol 120 pizzéria jut 100 000 lakosra. A harmadik pedig St. Louis lett 97 darab, 100 000 lakosra jutó pizzériával.

Az amerikai pizzafogyasztás, és így az egész iparág pedig várhatóan a jövőben is erős marad.

Sőt, még a koronavírus-járvány sem jelent kiemelten nagy kihívást a szektornak, mivel tipikusan olyan területről van szó, ahol kifejezetten gyakori a házhozszállítás.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről