A fenntartható fejlődés és termelés egyre hangsúlyosabbá válik a különböző iparágakban, így a bútoriparban is. Folyamatosak például a nemzetközi szintű kutatások a bútorgyártásban használatos alternatív anyagok, környezetkímélő festékek, felületkezelőanyagok terén. A fiatal kutatók szerint ugyanakkor arra is gondolni kell, hogy a zöld területek helyére épülő új bevásárlóközpontok helyett inkább a használaton kívüli ingatlanokat kellene a bútorok tárolására, árusítására felhasználni.
Kovács Helga, a MATE Gazdaság- és Regionális Tudományok Doktori Iskola hallgatója és Tóth Violetta, az SZE doktorandusza elmondták:
A fenntarthatósági tervek hatékonyabbá tételéhez elengedhetetlen lépés a minél több újrahasznosított fa használata a termékek gyártása során. Ennek előnye a környezetvédelmi szempontokon felül az, hogy az újrahasznosított fa jóval olcsóbb alapanyag, mint a szűz forgácslap, amely egyúttal csökkenti a termelés költségét is. A fenntarthatósági tervek eredményességét tehát nagymértékben növelné, ha új infrastruktúrákat dolgoznának ki a használt bútorok begyűjtésére."
„Az újrahasznosítás mellett javasolható még a kívánt hatékonyság elérése érdekében a több erdő birtoklása, így az adott cég saját kezébe vehetné a fa mint nyersanyag fenntarthatóbb kitermelését. Ily módon könnyebben megőrizhetővé válik a biodiverzitás, sőt újabb fafajok is beilleszthetők a termelésbe, valamint a bútoralapanyagok eredete teljes mértékben nyomon követhetővé válik az erdőtől a vevőig" – javasolják a fiatal kutatók.
Emellett a bútoráruházakhoz kapcsolódó éttermekben is szükséges a bioalapanyagok és a környezetbarát csomagolóanyagok használata, a parkolókban az elektromos töltőállomások létesítése, a számlázás tekintetében pedig az online számla teljes körű bevezetése.
Az MNB Oktatási Klub Fenntarthatósági Esettanulmány Versenyére összesen 104 csapat 253 hallgatója jelentkezett. A jelentkezők 2-3 fős csapatokban egy vállalati fenntarthatósági esettanulmányt dolgoztak fel és adtak megoldást egy vezetői összefoglaló és egy 10 perces prezentáció elkészítésével. Kovács Helga Dr. Fogarassy Csaba, a MATE Agrár- és Élelmiszergazdasági Intézet igazgatója társtémavezetésével végzi kutatásait.