A csomagolóanyag a kukoricaszemekben lévő zein fehérje, keményítő és más természetes eredetű biopolimerekből készül, és antimikrobiális vegyületek keverékével van átitatva. Az egyik vegyület a főzéskor gyakran használt kakukkfű olaja, egy másik pedig a citromsav.
A laboratóriumi kísérletek során kiderült, hogy a csomagolóanyagban lévő rostok magasabb páratartalomban vagy káros baktériumok enzimjeinek hatására antimikrobiális vegyületeket bocsátanak ki.
Ezzel pedig elpusztítják az élelmiszereket szennyező veszélyes baktériumokat, amilyen az Escherichia. coli és a Listeria, illetve gombákat.
A csomagolást azonban úgy fejlesztették ki, hogy ezeket az antimikrobiális anyagokat csak az éppen szükséges, nagyon kis mennyiségben szabadítsa fel a nedvesség vagy a fertőző kórokozók jelentében. Ez szavatolja, hogy hónapokig kitart ez a kedvező tulajdonsága.
A vegyületek elpusztítják a csomagolóanyag felületén és magán az élelmiszeren esetlegesen szaporodó baktériumokat, így a fogyasztásra kész élelmiszerek, nyers hús, zöldség és gyümölcs csomagolására is alkalmas.
Egy kísérletben a becsomagolt szamóca 7 napig friss maradt, nem penészedett, szemben a hagyományos műanyag dobozba csomagolt gyümölccsel, ami 4 napig maradt egészséges, számolt be Nagyang Műszaki Egyetem honlapján megjelent eredményről a freshplaza.fr.