A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

A kért ár majdnem duplájáért kelt el London legkisebb mikrolakása

Vágólapra másolva!
Egy 7 négyzetméteres mikrolakás, amelyben ágy, WC, zuhanyzó, mosdó és a párna alá rejtett mikrohullámú sütő is helyet kapott, 80 százalékkal a minimális listaár felett, 90.000 fontért (39 és fél millió forint) kelt el, írja a The Guardian.
Vágólapra másolva!

A kelet-londoni Lower Clapton városnegyedben, egy viktoriánus kori átalakított épületben található mikrolakás vélhetően a főváros eddigi legkisebb ingatlana, ami

az Egyesült Királyságban a lakhatási válság, az emelkedő bérleti díjak és ingatlanárak miatt az apró otthonok felé való fordulás növekedését jelzi.

London Lower Clapton városnegyede Forrás: Wikipedia

A lakás árverési kezdőára 50.000 font volt, a végén viszont 80 százalékkal magasabb áron, 90.000 fontért kelt el.

A tőzsdére kerülése után a közösségi médiában "flancos cellaként" jellemezték.


A lakást 2017 májusában még 103.500 fontért vásárolták meg. A tulajdonos befektetése azonban máris megtérült, mivel havi 800 font (350.000 forint) bérleti díjat kapott érte.

A Guardian című lapnak nyilatkozó szakértők szerint az emelkedő bérleti díjak és ingatlanárak felgyorsítják a mikrolakások iránti keresletet.

A Rightmove ingatlanos weboldal szerint a brit piacra kerülő lakások kikiáltási ára februárban rekordszintű, 2,3 százalékos emelkedést mutatott, és a Nemzeti Statisztikai Hivatal szerint a brit bérlők átlagos bérleti díja 2021-ben 2 százalékkal emelkedett –

ez öt éve a legnagyobb emelés az országban.

A nagy ablakkal rendelkező claptoni lakást nemrég felújították. A hely maximalizálása érdekében az ágyat a szekrények és a mikrohullámú sütő fölött helyezték el, közvetlenül az ablaknál. Van itt továbbá egy étkezésre és munkavégzésre egyaránt tökéletesen alkalmas kihajtható asztal is. A WC és a zuhanyzó egy külön vizes helyiségben található.

Az ingatlan jelenlegi bérlője az idő nagy részében máshol él, és csak hetente egy-két éjszakát tölt a lakásban a munkája miatt.

Kirstie Allsopp brit műsorvezető nemrégiben azt a sokak számára bántó (és ma már nem is helytálló) megjegyzést tette nyilvánosan, hogy a fiatalok könnyedén megengedhetnék maguknak a lakásvásárlást, ha kevesebbet költenének edzőteremre, easyJet-repülésekre, kávéra és Netflixre. A kritikusok erre azt válaszolták, hogy amikor Allsopp az első lakását vette, az átlagos otthon 50.000 fontba került, és 73,4 négyzetméteres volt - tízszer nagyobb, mint a claptoni lakás.

Stuart Collar-Brown, a lakást értékesítő My Auction igazgatója elmondta, hogy bár 10 mérföldes körzetben ez a legolcsóbb hosszú bérleti joggal rendelkező lakás a piacon, arra számított, hogy inkább befektetési célból veszik meg, mint otthonként, mivel a nagybankok nem adnak hitelt 30 négyzetméter alatti ingatlanokra.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!