Világbajnok konstrukció: bemutatkozik a zöld csok

MNB Zöld Otthon, Hitel, program, zöld, otthon, lakás, ház, bank, lakáshitel, illusztráció
Saving to buy a house or home savings concept with grass growing in shape of house inside transparent piggy bank
Vágólapra másolva!
Kamatmentes hitellel bővül a csokkal járó kedvezmények köre, amennyiben a család új építésű lakása vagy háza megfelel a legmagasabb energetikai előírásoknak. A családi otthonteremtési kedvezmény ezzel a lépéssel a jegybank októberben megkezdett Zöldotthon programjához lett kapcsolva, amelynek keretében nem csak gyermekesek élhetnek az akár hetvenmillió forintnyi kedvezményes hitellehetőséggel. Az új program új szempontokat nyit a hazai lakáspolitikában, ami azért is fontos, mert nyártól szigorodnak az új lakások energetikai követelményei. Szakértők szerint ráadásul további bővítési lehetőségek is vannak.
Vágólapra másolva!

Októberben elindult a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Zöldotthon programja, amelyben magas energiahatékonyságú új lakások, családi házak vásárlására, illetve utóbbiak építésére lehet kedvezményes hitelt felvenni.

Az új program új szempontokat nyit a hazai lakáspolitikában Forrás: shutterstock.com

A Növekedési hitelprogram, az NHP részeként bevezetendő intézkedéssel a jegybank nullaszázalékos kamat mellett biztosít refinanszírozási forrást a hitelintézeteknek, amelyet azok legfeljebb 2,5 százalékos, a futamidő végéig rögzített ügyleti kamat mellett hitelezhetnek tovább a lakossági ügyfeleknek, legfeljebb 70 millió forint összegben, maximum 25 éves futamidővel.

A zöld lakáshitelezést a jegybank kétszázmilliárd forintos keretösszeggel indította útjára.

Ez a konstrukció a korszerű, energiatakarékos épületek építését támogatja elsősorban, nincs családhoz, gyermekhez kötve, tehát bárki, aki jövedelmi viszonyai szerint hitelképes, élhet vele.

Nulla százalék

Ugyanakkor a kormány extra kedvezményt ad azoknak a családoknak, amelyek a Zöldotthon programban elérhető hitellel és a családi otthonteremtési kedvezménnyel (csok) egyaránt élnek.

Novák Katalin családügyi miniszterként még tavaly jelentette be, hogy

a Zöldotthon programhoz kapcsolódva azok a családok, amelyek felveszik a csokot, s mellé a két gyermek esetén legfeljebb tízmillió, három gyermeknél tizenötmillió forintnyi csokos hitelt, ezt nullaszázalékos hitelként kapják meg

október 4-től.

– Azok a gyermekes szülők, akik új, zöldotthonuk vásárlását vagy építését az NHP Zöldotthon program keretében valósítják meg, az említett 10-15 millió forintos összegig – csok igénybevétele esetén – a 2,5 százalékos maximális kamatszint helyett teljes kamatmentességre lesznek jogosultak, mert a költségvetés ezt a kamatot megtéríti számukra – közölte Novák Katalin.

Ezzel lényegében bevezetik a nullaszázalékos, zöld csokhitelt.

Világbajnok lehetőség

– Miközben a jegybank megkezdte a kamatemelést, a mindössze 2,5 százalékos kamatozású hitel páratlan lehetőség az új lakást vásárlóknak vagy építtetőknek. Ráadásul a gyermekeseknek szóló nullaszázalékos hitel egészen egyedülálló a maga nemében – fogalmazott Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

– Ezt az egész konstrukciót nem túlzás világbajnoknak nevezni, annyira kedvező lehetőséget nyújt – mondta, hozzátéve, hogy a kormány eddigi demográfiai céljai mellett a jegybank új dimenziót hoz be az új hitellehetőséggel, hiszen ez esetben az épület minősége, fenntarthatósága lesz az elsődleges szempont, amely családosok esetében extra kedvezménnyel egészül ki.

Balogh László rámutatott: mivel nem sok idő van már hátra az energetikai követelmények szigorításáig, ma már elvétve lehet olyan új lakást vásárolni, amelyet ne ehhez a követelményhez, a BB energiaszinthez igazítanának. Vagyis mindez már nem számít különlegességnek a lakáspiacon, viszont most keresleti oldalon is megjelenik ehhez a finanszírozási segítség.

– Mivel hitelről van szó, az bármilyen kedvező feltételű, mégiscsak vissza kell fizetni, tehát közvetlenül nem jelenik meg a lakásárak alakulásában – mutatott rá Balogh László, aki szerint

A program ráadásul számos további lehetőséget rejt magában. Idővel nem kizárt, hogy bővítik majd a meglévő ingatlanállomány energetikai korszerűsítésére is, hiszen jól látszik, hogy mekkora igény van a régebbi építésű ingatlanok felújítására, rezsiköltségének csökkentésére – mutatott rá Balogh László.

Szigorodó energetikai követelmények

Fontos, hogy a két hitelprogram nem párhuzamosan érhető el, hanem kifejezetten kiegészítik egymást.

Vagyis az a család, amely nagyobb hitelösszeget is fel tud venni, 10-15 millió forintot kamatmentesen kap meg, az efölötti részt pedig (legfeljebb további 55-60 milliót) a kedvezményes, 2,5 százalékos kamat mellett. A Zöldotthon program - s így az új, zöld csokhitel is -

kizárólag olyan lakóingatlan vásárlására vagy építésére szól, amely legalább BB energetikai besorolású.

Ez az elvárás egybecseng a 2022. június 30-tól egyébként is hatályos rendelkezéssel: ettől a dátumtól kezdve csak azok a lakóingatlanok kapnak használatbavételi engedélyt, amelyek legalább a BB energetikai osztály elvárásainak megfelelnek. Ez - más előírások mellett - praktikusan azt jelenti, hogy az épület energiaigénye legalább 25 százalékban olyan energiaforrásból legyen biztosított, amely az épületben keletkezik, az ingatlanról származik vagy a közelben előállított - ez jellemzően a megfelelő kapacitású napelemes rendszer telepítését szokta jelenteni.

Annak a családnak, amely a kamatmentes hitellel is élni szeretne, az energetikai szempontok mellett a csok feltételeit is teljesítenie kell.

Ezek a hasznos alapterületre vonatkozó követelmények, a megfelelő hosszúságú tb-jogviszony, valamint a büntetlen előélet és a köztartozás-mentesség. Fontos előírás az is, hogy lakásvásárlás esetén az adásvételi szerződés megkötését követő 180 napon belül lehet benyújtani az igénylést.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!