Itt az első becslés arról, mennyibe kerülhet idén a világnak az ukrajnai háború

Ukrán válság 2022, ukrán, orosz, háború, orosz-ukrán háború, ukrán konfliktus, harc, rakéta, rakétatámadás, bombázás, szétbombázott épület, épületek, iskola, Csernyihiv, Ukrajna
This photograph taken on March 4, 2022 shows a school building damaged in yesterday's shelling in the city of Chernihiv. - Fourty-seven people died on March 3 when Russian forces hit residential areas, including schools and a high-rise apartment building, in the northern Ukrainian city of Chernihiv, officials said. (Photo by Dimitar DILKOFF / AFP)
Vágólapra másolva!
A február 24-én kitört és egyelőre bizonytalan kifutású, Ukrajna területén zajló orosz-ukrán háború első napjai után nem sokkal, megérkezett az első komoly elemzői becslés arról, mennyibe kerül a súlyos háborús konfliktus. Eszerint az ukrajnai háború legalább 400 milliárd dollárba kerülhet a világgazdaságnak ebben az évben (ez most nagyjából 140 ezer milliárd forint).
Vágólapra másolva!

Jelentős csökkenést hozhat a világgazdasági növekedésben az orosz-ukrán háború 2022-ben, de az európai országok szenvedhetik el a legnagyobb veszteségeket – derül ki a tekintélyes Economist Intelligence Unit (EIU) friss kutatásából.

A szervezet szerint a nyersanyagárak – különösen a kőolaj – intenzív drágulása jelenti a legnagyobb kockázatot a globális gazdaság számára.

Emellett az Oroszország elleni szankciók és a kereskedelmi útvonalak fennakadásai is komoly károkat okozhatnak a GDP-növekedésnek.

Az EIU a fentiek miatt vissza is vágta az idei, európai növekedési előrejelzését. A kontinens GDP-növekedése idén csupán 2 százalékos lehet a korábban várt 3,9 százalékhoz képest.

Hatalmas károkat okoz a világgazdaságnak az orosz-ukrán háború Forrás: AFP/Philippe Huguen

Mivel a negatív hatásokat elsősorban a kelet-európai országok szenvedhetik el, így az EIU azzal számol, hogy az eurózónában enyhébb lehet a fékezés. Az euróövezet növekedése 3,7 százalékos lehet 2022-ben, szemben a korábban várt 4 százalékkal.

A világgazdaság egésze eközben 3,4 százalékkal erősödhet 2022-ben, ami szintén elmarad a korábban várt 3,9 százalékos ütemtől.

A globális inflációs előrejelzést viszont felfelé módosította a szervezet. Az EIU most úgy számol, hogy közel 6 százalékos lesz a 2022-es infláció, elsősorban a nyersanyagárak emelkedése miatt. A várakozások szerint a földgáz, a mezőgazdasági nyersanyagok és az ipari fémek árai emelkedhetnek különösen nagyot az idei évben.

Cikkünk kiemelt képén: a támadásokban rommá lőtt iskolaépület Csernyihiv városában, Ukrajnában.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!