A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNKoch Máté
12:25VívásMate Tamas Koch-Grabiel Lugo
HUNPupp Réka
12:25CselgáncsReka Pupp-Sosorbaram Lkhagvasuren
HUNAndrásfi Tibor
12:50VívásRuben Limardo-Tibor Andrasfi
HUNFucsovics Márton
13:30TeniszMarton Fucsovics-Rafael Nadal
HUNSiklósi Gergely
13:40VívásJakub Jurka-Gergely Siklosi
HUNPásztor Flóra
14:05VívásYun-Jia Zhang-Flora Pasztor
HUNMarozsán Fábián
15:00TeniszFabian Marozsan-Ugo Humbert
HUNHámori Luca
17:22ÖkölvívásGrainne Walsh-Ana Hamori
NyílNyíl

Rég nem látott csúcsra emelkedett az amerikai szén ára

széntüzelésű erőmű energia áram
The power plant "Weisweiler" run by brown coal from an open cast mine is pictured on October 2, 2015 in Weisweiler, western Germany. AFP PHOTO / PATRIK STOLLARZ
Vágólapra másolva!
Az amerikai szén ára 2008 óta nem látott szintre emelkedett, miközben a világ legnagyobb gazdasága azt tervezi, hogy fokozatosan kivezeti a szennyező nyersanyagot az energiatermeléséből. Mi lesz az amerikai szén jövője?
Vágólapra másolva!

Az amerikai piacon a szén árfolyama átlépte a tonnánkénti 100 dolláros szintet, amire 2008 óta nem volt példa, köszönhetően az orosz-ukrán háború energiapiaci hatásainak, illetve annak, hogy a koronavírus-járvány utáni gazdasági talpra állás világszerte megnövelte az energiahordozók iránti keresletet.

A szén drágulása azonban nem csupán az USA-ra korlátozódik.

Az orosz szén helyett ugyanis most világszerte alternatívákat keresnek a piacon, ami jelentősen felhajtja az árfolyamokat.

Oroszország adta 2020-ban a teljes globális szénexport majdnem 18 százalékát – írja a Mining.com.

Az elemzők ráadásul azzal számolnak, hogy a globális energiapiaci turbulenciák még jó ideig fennmaradhatnak. Az Egyesült Államoknak pedig belátható időn belül szüksége lesz a szénre. Ezt támasztja alá, hogy bár az amerikai energiatermelők igyekeznek eltávolodni a széntől a tisztább energiaforrások felé, az amerikai szénfogyasztás még emelkedett is a tavalyi évben.

Világszerte megnőtt a szén iránti kereslet Forrás: AFP/Patrick Pleul

A várakozások szerint az amerikai szénerőművek 45 százaléka fog eltűnni az évtized végére, azonban ez az arány ennél magasabb is lehet, ha az energiacégek úgy látják, hogy pénzügyileg nem éri meg tovább szénerőműveket fenntartani – mondják az Institute for Energy Economics and Financial Analysis (IEEFA) elemzői.

Miközben tehát az USA egyre inkább mozdul el a földgáz és a megújuló energiaforrások felé, az elemzők szerint a bezárások legfontosabb éve 2028 lehet.

Az IEEFA szerint ekkor több mint 22 gigawattnyi szénerőmű-kapacitás zárhat be.

Az USA-ban egyébként 2011-ben érte el a csúcsát a szénalapú energiatermelés, 318 gigawattos kapacitással. Az elmúlt évtizedben viszont nagyjából 99 gigawattnyi kapacitást zártak be a világ legnagyobb gazdaságában.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!