Szigorítanak a kávé kapcsán az egyik szomszédos országban

cappuccino kávé
Vágólapra másolva!
Júniustól kizárólag azt a terméket lehet kávénak nevezni Szerbiában, amely kizárólag kávészemekből készült, és nem tartalmaz semmilyen más anyagot.
Vágólapra másolva!

A szerbiai sajtó a napokban nagy terjedelemben foglalkozott az új szabályozással, amely miatt megváltozik az eddig kávénak nevezett termékek elnevezése.

Szerbiában a legtöbben az úgynevezett török kávét fogyasztják,

amelynek során a finom porrá őrölt kávét edényben felfőzik, és a zaccal együtt öntik a csészébe. Azzal, hogy porrá őrlik a kávét, lehetőséget biztosítanak arra, hogy a kávéba más, porrá őrölt anyag is kerüljön, az általában valamiféle gabona őrleménye.

Eddig a csomagolt kávéban a kávészemek mellett szóját, babot, borsót, csicseriborsót, árpát vagy cikóriát is lehetett találni.

Május 31-ével viszont ez megszűnik.

A kép illusztráció Forrás: Shutterstock

"Június 1-től kávénak csak azt lehet nevezni, ami száz százalékban kávészemekből készült, és ha a termék mást is tartalmaz, akkor azt a csomagoláson egyértelműen fel kell tüntetni" - közölte a szerbiai közszolgálati televízióban Branislav Raketic, a szerbiai mezőgazdasági minisztérium illetékese.

A szakértő elmondta, hogy abban az esetben, ha a keverékben 50 százaléknál több kávé van, akkor a megnevezésben szerepelnie kell annak a megjelölésnek, hogy "kávéalapú készítmény", és

jól látható helyen fel kell tüntetni, hogy mivel dúsították,

ha pedig kevesebb mint 50 százalék a kávé aránya, akkor például árpa esetén azt kell ráírni, hogy "árpaalapú készítmény kávéval".

A szabályozást másfél évvel ezelőtt fogadták el, Szerbia 460 kávétermelőjének 18 hónapja volt arra, hogy módosítsa a csomagolásait.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!