A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNKoch Máté
12:25VívásMate Tamas Koch-Grabiel Lugo
HUNPupp Réka
12:25CselgáncsReka Pupp-Sosorbaram Lkhagvasuren
HUNAndrásfi Tibor
12:50VívásRuben Limardo-Tibor Andrasfi
HUNFucsovics Márton
13:30TeniszMarton Fucsovics-Rafael Nadal
HUNSiklósi Gergely
13:40VívásJakub Jurka-Gergely Siklosi
HUNPásztor Flóra
14:05VívásYun-Jia Zhang-Flora Pasztor
HUNMarozsán Fábián
15:00TeniszFabian Marozsan-Ugo Humbert
HUNHámori Luca
17:22ÖkölvívásGrainne Walsh-Ana Hamori
NyílNyíl

Újabb rekordforgalom születhet idén a turizmusban

Magyarország turizmus, Balaton, Tihany
Tihany, Hungary - Aerial panoramic view of the famous Benedictine Monastery of Tihany (Tihany Abbey) with beautiful colourful Lake Balaton at background
Vágólapra másolva!
Ahogy az első negyedévben, az év további részében is fellendülés ígérkezik a belföldi turizmusban, amely az eddigi előfoglalási adatok alapján év végére meghaladhatja a tavalyi rekordforgalmát. A koronavírus felbukkanásával megroppant ágazat idén újra a gazdasági növekedés egyik motorja lehet.
Vágólapra másolva!

Május közepe után már látszik, hogy – követve a friss jelentés szerinti első negyedéves részeredmény kedvező irányát –,

az idei esztendő második negyedévében is a belföldi turizmus, illetve a vendéglátóipar teljesítménye adhat jelentősebb hozzáadott értéket a magyar gazdaság növekedéséhez.

Ebben továbbra is nagy szerepe van annak, hogy a többféle kormányzati támogatással és a jelentős béremelésekkel megerősített lakossági fogyasztás bővülése a szolgáltatások területén látványos - emeli ki a Magyar Nemzet.

Az elmúlt két évben, illetve tavaly az első negyedévben a koronavírus miatti járványügyi korlátozások fékezték az utazások lendületét és fogták vissza az étteremlátogatási kedvet, nem pedig a jövedelmi viszonyok.

A májusi terasznyitásokra és a vidék, majd a főváros újraindult szolgáltatásaira már 2021 második felétől fokozódó kereslettel reagált a lakosság, aminek eredményeképpen a főszezonban rekordokat döntött a belföldi szálláshelyek forgalma, mivel a nyaralni indulók többsége külföld helyett a biztonságosabbnak vélt hazai üdülőterületeket választotta.

A Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) utóbb közölte:

a tavalyi nyár minden idők legjobb belföldi szezonja volt a hazai turizmus történetében.

A Balaton egyik nevezetessége, a Tihany Apátság Forrás: Shutterstock

Februárban már kitűnt a statisztikákból, hogy a magyarországi szállodák teljesítménye a kelet-közép-európai régióban kimagasló, ami ráadásul a március 15-i nemzeti ünnephez kapcsolódó első idei hosszú hétvégén csúcsra járt a belföldi fogyasztás tekintetében. A járvány lecsengésével a magyarok – a kiskereskedelemben és más szolgáltatásokban is érezhető bőséges fizetőképes keresletnek megfelelően – telt házas látogatottságot produkáltak az akkor már a tavalyinál 20-30 százalékkal drágábban működő kereskedelmi szálláshelyeken.

A március közepi, magas forgalmat húsvétkor – azaz a második negyedév első hónapjában – 40 százalékkal felülmúlták a szolgáltatók, amivel minden bizonnyal tovább támogatták a gazdaság teljesítményét.

Az MTÜ az év további részére szóló előzetes foglalásokból akkor megállapította:

minden esély megvan arra, hogy az idei belföldi vendégforgalom meghaladja a tavalyit.

Ebben a hosszú hétvégéknek nagy szerepük van a második negyedévben: a nyári szezon kezdetét jelentő pünkösdre már áprilisban megindultak a bejelentkezések, amelynek kapcsán a szállodaipari szereplők jelezték, hogy átlagosan 70-80 százalék fölötti telítettséggel számolnak júniusra. Emellett a nyári szabadságolások időszakára már az egy évvel korábbit meghaladó foglaltságot jegyeznek, ami annak is köszönhető, hogy a háborús helyzet és az infláció miatt dráguló külföldi utazások miatt a többség ezúttal is inkább a belföldi lehetőségeket keresi.

Ez előrevetíti, hogy a turizmus – a járvány előtti évekhez hasonlóan – újra húzóágazattá válhat a gazdasági teljesítményben, amit alátámasztanak a Szép-kártyás költekezések eddigi kimutatásai is.

Így például – miközben február óta az élelmiszerboltokban is felhasználható a béren kívüli juttatás – az év első három hónapjában a pihenőkártyákról 84,4 milliárd forint áramlott vissza a turizmusba, ami az egy évvel korábbihoz képest 81 százalékos növekedést jelent.

A turisztikai szolgáltatásokban az év során eddig a 2020-as költések dupláját, míg a 2019-es háromszorosát mérték. Ez a növekedés jelentősen hozzájárul a GDP 10 százalékát termelő szektorban a nemzetgazdaság további élénküléséhez.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!