Már az autók biztonsági rendszereit is érinti a csiphiány

autós kütyük karácsonyra, műszerfali kamera
Vágólapra másolva!
A csiphiány miatt kialakult ellátási válság nyomán az autógyártók az elmúlt két év során számos, a biztonsághoz kiemelten fontos elektronikus funkciót voltak kénytelenek eltávolítani a járműveikből - írja a Fox News. 
Vágólapra másolva!

Sok gyárban az ülésfűtéstől kezdve az üzemanyag-takarékos hengerleállító rendszereken át az érintőképernyős kijelzőkig mindent eltávolítottak az autókból. Sőt,

a biztonsági funkciók sem mentesültek a megszorításoktól.

Van, ahol már az olyan opcionális, "kényelmi" funkciókat sem tették be az autókba, mint a holttérfigyelő rendszerek, a közelségjelzők, és a félautomata vezetőtámogató rendszerek.

A Volkswagen és a Cadillac járművek bizonyos modelleinél például már nem elérhető a holttérfigyelő rendszer, és az sem tudható, hogy ebben előreláthatólag mikor várható visszarendeződés.

Önvezető autó (Illusztráció) Forrás: getcruise.com

"Az autógyártók szorult helyzetbe kerülnek, amikor egyes biztonsági technológiákhoz nem állnak rendelkezésre a szükséges alapalkatrészek" - nyilatkozta Jessica Cicchino, a Közlekedésbiztonsági Biztosító Intézet (IIHS) kutatási alelnöke a Fox Businessnek.

A holttérfigyelő rendszerek beszerelésére például semmilyen jogszabály nem kötelezi a gyártókat,

pedig nagyon fontos szerepük van a biztonságos vezetés során. Az IIHS tanulmánya szerint a rendszer 23 százalékkal csökkentheti a sérüléssel járó ütközések számát, míg a gyakran vele együtt kínált hátsó keresztirányú forgalomra figyelmeztető rendszer 22 százalékkal csökkentheti a hátsó ütközések számát.

A hátsó keresztirányú forgalomra figyelmeztető rendszer:

"Sajnálatos, hogy a csiphiány miatt az újabb modellek többsége már nélkülözni kénytelen a legújabb biztonsági funkciókat, hiszen ezekkel megakadályozhatóak lennének a balesetek és a sérülések.

- hangsúlyozta Jake Fisher, a Consumer Reports autóipari tesztekért felelős igazgatója.

Mivel az autók átlagéletkora ma már meghaladja a 12 évet, a csiphiány következményei még évekig az életünk része marad, véli az IIHS kutatási alelnöke.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről