Oroszország rekordmennyiségű gázt szállított Kínába

Horizontal GAS TRANSPORT AND PRODUCTION GAS POLITICAL CRISIS LOGO BUILDING EXTERIOR VIEW ILLUSTRATION FLAG
General view of the Russian natural gas monopoly gaint Gazprom headquarters with their flag in Moscow, 03 January 2006. Russian Prime Minister Mikhail Fradkov called on the European Union Tuesday to put pressure on Ukraine to ensure full supplies of Russian natural gas transit to European countries, in a message to Brussels quoted by the RIA-Novosti news agency. Russia's state-controlled energy firm Gazprom accused Ukraine Tuesday of siphoning off 118.7 million cubic metres of natural gas destined for European countries on January 2. AFP PHOTO / YURI KADOBNOV (Photo by Yuri KADOBNOV / AFP)
Vágólapra másolva!
A Gazprom bejelentette, hogy az év első felében 60 százalékkal emelkedett meg a Kínába szállított gáz mennyisége.
Vágólapra másolva!

A vállalat hivatalos Telegram-csatornáján megosztott közlemény szerint a Kínába történő szállítást a helyi partner CNPC és a Gazprom között létrejött hosszú távú szerződés teszi lehetővé. A szankciók hatására viszont a szállítás felgyorsult, az év első hat hónapjában 60 százalékkal emelkedett a Kínába történő export.

A Gazprom egyre több gázt szállít keleti irányba a szankciók miatt Forrás: AFP/Yuri Kadobnov

Oroszország többször is hangsúlyozta, hogy tiszteletbe tartják a megkötött és érvényben lévő szerződéseket, és folytatják a gázszállítást.

Ugyan az Európai Unió azt tervezi, hogy teljesen függetlenednek az orosz energiahordozóktól, de Moszkvának számos más partnere is akad. Jelenleg India és Kínai is nagymértékben felpörgette az orosz gáz és olaj importot, de más vevők is akadnak majd közép távon.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!