Erdélyi Nóra a Bonbonier Chocolate manufaktúra csokoládémestere elmondta: „Magyar cukrászati klasszikus alapanyag, a mák, illetve a málna ihlette a két díjnyertes csokoládét. A termékeinkbe a klasszikus ízek mellett igyekszem valamilyen csavart is belevinni. Ez lehet egy harmonizáló, de harsány íz, vagy egy elütő ropogós, vagy akár selymes textúra is."
Hozzátette:
Ezeket a cukrászati technikákat szem előtt tartva kísérleteztük ki ezt a két új receptet, amelyeken idén háromszor-négyszer is finomítottunk. Végül a csapatommal megtaláltuk az ízek és textúrák szerintünk tökéletes egyensúlyát."
A citrusos-mákos bonbont két réteg alkotja: egy citrus és egy mák-ganache krém, amelyek egy vékony étcsokoládéba vannak töltve. A bírák dicsérték a mák- és a citrus krém kivételes harmóniáját, illetve azt, ahogy az édesség és a citrusos ízek frissessége kiegészítik egymást.
„A klasszikus málnából egy zselét készítettem. Ezt egy itthon kevésbé ismert ízzel, a kakaófa gyümölcsének húsából készült ganache krémmel terveztem feldobi. Étcsokolédéba zártam őket és málna ropogósban hempergettem meg végül a trüffelt" – árult el Nóra kulisszatitkokat a málnás-kakaógyümölcs csokoládéról. Hozzátette: „Ennek a trüffelnek több különlegessége is van. Egy madagaszkári étcsokoládét használunk, aminek az ízvilága a legtöbbet hozza ki a málna és fanyarabb kakaógyümölcs kombinációjából. Emellett a trüffel teljes egészében vegán termék.
Továbbá kifejtette:
A zsűrinek az ízvilág mellett nagyon tetszett a textúrák játékossága. Azt mondták, hogy a zselé, a csokoládé krém és a málna ropogós együtt, egy kóstolásban egyszerűen fejthetetlen élményt ad."
A Great Taste Awards, az angliai Fine Food Céh által szervezett verseny, amelyet egyszerűen csak élelmiszeripari Oscar-díjként emlegetnek világszerte. 2022-ban számos terméket jelöltek a teljes gasztronómiát lefedő 35 kategóriával rendelkező versenyre: a csokoládéktól kezdve a tejtermékeken keresztül a hús termékekig és a borokig.
Ezeket a finomságokat a séfekből, az étel kritikusokból, a szakértőkből, és a gasztro bloggerekből álló 500 fős zsűri áprilistól júliusig kóstolta és értékelte.
Noha a nevezett 12 ezer termékből csupán kétszáz nyerheti el a legmagasabb, három csillagos minősítést. A szervezők szerint a Great Taste csillagjai és logója tulajdonképpen egy jelzés a fogyasztók felé mindenhol a világon, hogy kiemelkedő minőségű és ízvilágú terméket vásárol.