Segítik az újlakások piacát a népszerű lakástámogatási formák

lakás, ház, kulcs, új lakás, új ház, otthon, ingatlan, illusztráció
Modern and new apartment building. Multistoried modern, new and stylish living block of flats.
Vágólapra másolva!
Jókor jött az újlakás-piacon, hogy az 5 százalékos lakásáfa, valamint a legnépszerűbb lakástámogatások, a Babaváró és a csok meghosszabbítását július végén bejelentették. Így az elmúlt fél évben némileg óvatosabbá vált beruházók és vevők egyaránt fellélegezhettek. A piac stabil lábakon áll az idei első féléves adatok tükrében: az OTP Jelzálogbank legfrissebb Budapesti Újlakás Értéktérképének adatai szerint több mint öt százalékkal több lakást adtak át, mint a tavalyi első félévben, az eladások pedig – részben a tavasszal még elérhető ZOP hitelnek köszönhetően – 20 százalékkal nőttek - írja közleményében az OTP Ingatlanpont.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt hetekben az otthontámogatási rendszer több elemének fenntartásáról is hírt adott a kormány: az ötszázalékos lakásáfa már nem csak az idei év, hanem a 2024 végéig megszerzett építési engedélyek esetében is érvényesíthető, emellett

a Babaváró hitel, a csok, valamint a csok-hitel kamattámogatása még jövőre is elérhető lesz.

Jó hír ez az újlakás-piac szereplőinek, különösen a beruházói-fejlesztői oldal képviselőinek, akik az elmúlt félévben a nehezedő körülmények, az emelkedő anyagköltségek, valamint a szomszédban dúló háború miatt egyre óvatosabbá váltak. Nekik a meghosszabbított határidő okán nem kell kapkodniuk az energetikai szabályok miatt is időigényesebb építési engedélyeztetési folyamattal.

noha hozzá kell tegyük, a pozitív hatást vevői oldalon a kamatok erősen ellensúlyozzák, illetve minden jel szerint az új építésű ingatlanok árnövekedése is legfeljebb csak mérséklődhet a jövőben" - mondta Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője. Hozzátette, hogy a körülmények miatt a kivitelezési határidők csak feszítetten tarthatók, ezért árcsökkenés csak a beruházók hozamának kárára lehetséges. Ugyanakkor a körülmények az újlakásokat hosszú távú befektetési lehetőségként értékelik fel, és erre erősítenek rá az új ingatlanok kedvező energetikai besorolásával, modern gépészetével és minőségi szigetelésével együtt járó mérsékeltebb rezsiköltségek is.

Illusztráció Forrás: Shutterstock/ Grand Warszawski

Nem kell félteni az újlakáspiacot

A Budapest Újlakás Értéktérkép adatai szerint az év első hat hónapjában, a fővárosban 3.020 újépítésű társasházi lakást adtak át, amely több mint 5 százalékkal haladja meg a múlt év azonos időszakában mért adatot (2.870). A trend várhatóan nem törik meg az év második felében sem, sőt a jelenleg rendelkezésre álló projektinformációk alapján további 3.940 lakás átadása várható az év végéig.

Így idén közel 7.000 ingatlannal bővülhet a fővárosi ingatlanállomány,

amely közel harmadával több, mint a 2021-ben átadott lakások száma (5.430). Bár az aktuális adatbázis csökkenést vetít előre 2023-ra, ez új projektek indulásával, illetve a már építés alatt állók esetleges csúszásával változhat.

Az első hat hónapban 119 új (kétlakásosnál nagyobb) projekt értékesítése indult el a fővárosban, 2.300 lakás építésével. Ez felével kevesebb, mint a tavalyi ugyanezen időszak értékesítési számai, és az előző félévhez mérve egyharmados a csökkenés. Az elmúlt hét évben ennél kisebb volumen csak a koronavírus-járvány kirobbanásakor volt elérhető a piacon, 2020-ban. A keresleti oldal teljesítményét vizsgálva, 3.800 új lakást vásároltak meg az első félévben, ez ötödével több a tavalyi ugyanezen adatnál.

A külkerületek is felkerültek az újlakás-térképre

Az idei első félévben a legtöbb újlakást a XIII. kerületben adták át (1.050), ezt követi a IX. kerület (650). Mindkét kerületben nőtt az átadott lakások száma a múlt év azonos időszakához képest, az előbbiben akkor 990, az utóbbiban 400 lakást adtak át. Az élmezőny várhatóan nem változik az év végére sem, közel minden harmadik lakást a XIII. kerületben adhatnak át idén, a IX. kerület a torta 12 százalékát teszi ki

. Az elmúlt években ugyanakkor komolyabb fejlesztések indultak a külkerületekben is, az idei évben a XVI. (240 átadott új lakás), a XVIII. (150), valamint a XIX. és XXIII (90-90) kerület emelhető ki.

Míg a peremkerületekben az elmúlt bő tíz évben jellemzően csak kis társasházak épültek, ma már akár több száz lakásos projektek is elindulnak.

A rozsdaövezeti befektetések adókedvezménye (azaz a rozsdaövezeti akcióterületté nyilvánítás esetén gyakorlatilag 0 százalékos áfa) fontos motiváció a beruházóknak, vevői oldalon pedig továbbra is a Covid-hatás érvényesül: a külváros csöndje jó kompromisszum a belső kerületekből kifelé mozgó budapestieknek.

Az árelőny továbbra is fennáll, a 800 ezer és 3,5 millió forint közötti négyzetméterárak szegélyezte fővárosi skálán Pest peremkerületeinek árai a skála alsó része felé húznak, ugyanakkor itt is egyre gyakrabban kúszhat egymillió forint fölé a négyzetméterár, és csökkenés itt sem várható a jövőben" – tette hozzá Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről