A projekt elindítását az motiválta, hogy az avokádó rendkívül energia- és erőforrás-intenzív terménynek számít. Amellett, hogy
egyetlen példány kinevelése 320 liter vizet igényel, Európától többnyire csak igen távol eső zónákban lehet megtermeszteni az ínyencséget, és így a behozatala általában rengeteg szén-dioxid kibocsátásával jár.
Mind ezen felül, hiába az egyik legnagyobb léptékben exportált gyümölcs, sérülékenysége miatt az avokádó fuvarozása nehézkes, és a tranzit alatt elszenvedett károsodások miatt a portéka jelentős része el sem jut az értékesítésig.
Shokouhi abban reménykedik, hogy új termékével az avokádó legfanatikusabb híveinek igényeit az említett hátulütők nélkül is ki tudja majd elégíteni.
Ami az összetevőket illeti, az Ecovadót elsősorban lóbab, mogyoró, alma és repceolaj alkotják.
Ahhoz, hogy az illúzió tökéletes legyen, az íz mellett az avokádó külsejét is sikerült reprodukálni. Egy viaszburokkal a héjat, egy diófélével pedig a magot helyettesítette az alkotó.
Az alábbi képen az Ecovadó látható:
Egyelőre nem tudni, hogy az Ecovado először mikor tűnhet fel a kiskereskedelemben. Ha ez egyszer mégis bekövetkezik, a termék esetlegesen kedvező fogadtatása a „növényi alapú zöldség- és gyümölcsalternatívák" piacának bővülését jelentősen felgyorsíthatja.