Nemrég az egészségügyi hatóságok figyelmeztetést adtak ki a mákos tea főzésének kockázataira, miután 19 ember rosszul lett Ausztráliában. Az ABC cikke szerint minden élelmiszerben, melyről kiderült, hogy nem élelmiszer-minőségű mákmagot tartalmaz, nagy mennyiségű tebaint találtak. Ez azért veszélyes, mert a szervezetben lévő enzimek képesek a vegyületből morfiumszerű anyagot előállítani, amely akár opioid-túladagoláshoz hasonló helyzetet is előidézhet.
Így a hatóságok arra kérik az embereket, hogy ne fogyasszanak ilyen termékeket, valamint minél előbb vigyék vissza ezeket az üzletekbe, ahol teljes visszatérítést kapnak.
A vizsgálatok még folynak, de a hatóságok szerint a mákot tartalmazó élelmiszereket (például bagelek, sütemények) nem érinti a felhívás. A legnagyobb veszélynek azok vannak kitéve, akik nagy– általában 120 grammot meghaladó - mennyiségben, nyersen fogyasztották a magokat.