Csődhullám kezdődött el Németországban

Wall Street
NEW YORK - DECEMBER 01: Traders work on the floor of the New York Stock Exchange moments before the closing bell December 1, 2008 in New York City. The Dow closed down nearly 680 points following negative economic reports. The National Bureau of Economic Research said today that the U.S. economy has been in a recession since December 2007. Mario Tama/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Németországban a vállalatok mintegy harminckét százaléka már most kénytelen rövidített munkaidőhöz és elbocsátásokhoz folyamodni a költségek csökkentése érdekében. Közben egyre több cég kényszerül arra, hogy csődöt jelentsen - írja a V4NA nemzetközi hírügynökség.
Vágólapra másolva!

Egyre több vállalat kénytelen csődöt mondani Németországban az infláció és a megfizethetetlen rezsiárak miatt. Októberben 18,4 százalékkal nőtt a cégek által benyújtott fizetésképtelenségi kérelmek száma az előző hónaphoz képest – jelentette a Szövetségi Statisztikai Hivatal.

Egyre több vállalat fizetésképtelen Európa legnagyobb gazdaságában (illusztráció) Forrás: AFP/2008 Getty Images/Mario Tama

Az építőiparban volt a legtöbb csődeljárás, 198 esetben, ami 4,2 százalékos növekedést jelent a tavalyi évhez képest. Az ágazatot ellátási szűk keresztmetszetek, emelkedő árak és egyre inkább a válság miatt leállított projektek sújtják.

A kereskedelemben (beleértve a gépjárművek karbantartását és javítását) 167 eset volt, 18 százalékkal több, mint egy évvel ezelőtt.

A gazdasági szakértők 2023-ra recessziót jósolnak, ami a mikrovállalkozások és az önfoglalkoztatók helyzetében is tükröződik. Októberben ismét jelentősen romlott a kisvállalkozók és az önfoglalkoztatók hangulata, miközben a megélhetésükkel kapcsolatos aggodalmak egyre nőnek – derül ki az Ifo Gazdaságkutató Intézet elemzéséből. A klímaindex a szeptemberi mínusz 20,9 pont után mínusz 25,0 pontra esett, ami negatív rekord.

– jelentette ki Klaus Wohlrabe, az Ifo-felmérések vezetője.

Forrás: V4NA

Még az Európai Bizottság is recesszióra számít 2022 végére, igaz, várakozásaik szerint 2023-ban várhatóan kis mértékben, 0,3 százalékkal nő majd a gazdaság. Júliusban egyébként még 1,4 százalékot jósoltak a 2023-as növekedésre. "Az európai gazdaság fordulóponthoz érkezett" – mondta Paolo Gentiloni, az EU gazdasági biztosa. Ennek oka a nagyfokú bizonytalanság, a magas energiaárak, a magánháztartások vásárlóerejének csökkenése, a gyengébb globális környezet és a szigorúbb finanszírozási feltételek.

Az EU Bizottság gazdasági előrejelzésében Németország viszi a prímet. Becslések szerint a német gazdaság 0,6 százalékkal zsugorodik, nagyobb mértékben, mint bármely más országé az eurózónában.

Hogy mekkora bajban vannak a német kis- és középvállalkozások, azt a DZ-Bank felmérése is jól mutatja, amely szerint a villamos energia és a gáz árának gyors emelkedése okozza jelenleg a legnagyobb aggodalmat a vállalatoknak, a költségek minden szinten emelkednek.

– olvasható az elemzésben, amely arra jutott, hogy az energiaválság különösen az élelmiszeripari középvállalatokat érinti. A kis- és középvállalkozások jelentős része ugyanis ebben a szektorban tevékenykedik, amely az egyik legnagyobb energiafogyasztó.

Például a pékeknek, a tejtermék- vagy cukorgyártóknak, sőt az italgyártóknak is sok hőre van szükségük a termeléshez, amelyet többnyire gázzal állítanak elő. Ezért az élelmiszeripar az egyik legnagyobb ipari gázfogyasztó, ennek megfelelően magas költségterhekkel.

De más iparágakat is az átlagosnál jobban sújtják, mint például a vegyipari középvállalatokat, ahol a gázt nemcsak hőtermelésre használják fel a termeléshez, hanem számos termék előállításához közvetlenül is felhasználják nyersanyagként.

A felmérésben egyébként a kis- és középvállalkozások mintegy negyvennégy százaléka nyilatkozott úgy, hogy a gázhiány jelentősen befolyásolná a vállalkozását. Németországban a vállalatok mintegy harminckét százaléka már most kénytelen rövidített munkaidőhöz és elbocsátásokhoz folyamodni a költségek csökkentése érdekében. A megkérdezett középvállalatok közel nyolcvan százaléka továbbra is tervezi, hogy a megnövekedett költségek legalább egy részét áthárítja ügyfeleire. Az ország egészére vonatkozóan Michael Holstein, a DZ Bank vezető közgazdásza a gazdasági teljesítmény erőteljes visszaesését jósolta. "A magas energiaárak még sokáig terhelik Németországot és Európát" – hangsúlyozta a közgazdász.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről