Mindent megtalál a Magyar Élelmiszerkönyv honlapján arról, hogy mi kerül az asztalára
![túlfogyasztás, zöldség, gyümölcs](https://cdn.origo.hu/2023/12/tu8P7mCHcHfQ_ih5x54IfdVaROvdaF3T8lNx6AS3c_I/fill/1347/758/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2QzZTU0OWJkNTViZDRmM2Y4NmIyZGFmODlhYjhiYzgx.webp)
Felkai Beáta Olga, az Agrárminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős helyettes államtitkára a bemutatón elmondta:
azért hozták létre a honlapot, mert a fogyasztók ugyan egyre tudatosabbá váltak, ám ehhez megfelelő információkra van szükségük.
A Magyar Élelmiszerkönyv egy jogszabálygyűjtemény, amely iránymutatást ad a gyártóknak és tájékoztatást a lakosságnak az elvárt, megbízható minőségű termékekről, azok összetevőinek jellemzőiről, a tisztességes gyártási gyakorlatukról és az ellenőrzésük során alkalmazandó vizsgálati módszerekről.
A gyűjteményhez kapcsolódó honlap pedig elsősorban a fogyasztóknak szól, információkat nyújt a könyvről, a hozzá kapcsolódó szervezetekről, tudományos bizottságokról, továbbá híreket, érdekességeket tartalmaz - ismertette a helyettes államtitkár.
Kitért arra, hogy a honlap létrejöttét megelőzte a magyar lakosság körében több mint 500 ember megkérdezésével végzett reprezentatív kutatás (életkorra, nemre és lakóhelyre bontva), amelyben a válaszadók 13 százaléka tudta, hogy mi az élelmiszerkönyv, egyharmaduk hallott már róla, de nem tudta mi ez, 50 százalékuk pedig nem is hallott róla.
A honlapról szólva kiemelte, hogy a Mit eszünk? "fülre" kattintva a fogyasztók termékcsoportokra bontva kaphatnak olyan hasznos információkat az élelmiszerekről, amelyek nagy segítséget jelenthetnek
egy bevásárlás során a termékek közötti válogatásban. Választ kaphatnak olyan gyakori kérdésekre, mint például, hogy mi a különbség a rozskenyér és a rozsos kenyér között, mit nevezünk gyümölcsszörpnek, vagy mit jelent az UHT tej megnevezés.
Az élelmiszerek megfelelő minőségének biztosítása és a fogyasztók teljes körű, tisztességes tájékoztatása mellett fontos cél a jó minőségű élelmiszerek térhódításának elősegítése, valamint a gyenge, rossz minőségű élelmiszerek piacának visszaszorítása - mondta a helyettes államtitkár.