A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Megtalálták a 7 millió dollárnyi aranyat rejtő elsüllyedt gőzhajót

arany, láda arannyal, kincs, kincsvadász, kincsvadászat
Open treasure chest filled with gold coins / HIgh contrast image
Vágólapra másolva!
A hajóroncs-vadászok már javában kutatják az óceán fenekét a közel 7 millió dollárt érő kincsek után, ugyanis szinte bizonyossá vált, hogy a szerencsés felfedezők a SS Pacific gőzhajóra bukkantak, amely 1875-ben süllyedt el a kanadai Victoria államból San Franciscóba tartó útja során.
Vágólapra másolva!

A Csendes-óceánon közlekedő hajó legalább 4000 uncia arannyal (kb. 113 kg, mai értékén mintegy 7 millió dollár) volt megrakva, amikor összeütközött az Orpheus nevű vitorláshajóval, és a washingtoni Cape Flatterytől délre elsüllyedt.

A balesetben két fő kivételével az összes utas, mintegy 325 ember meghalt, és a teljes rakomány is odaveszett.

Ez volt az Egyesült Államok történetének egyik leghalálosabb tengeri katasztrófája.

A képen látható SS Pacific 1875. november 4-én jóval több utassal távozott Victóriából, mint amennyit a mentőcsónakjai elbírtak. A fedélzetén főként a város gazdag lakói, aranybányászok és kínai munkások utaztak:

Közel 150 évvel a baleset után, Matthew McCauley és Jeff Hummel, a Northwest Shipwreck Alliance két szakértője úgy véli, hogy biztosan az elveszett gőzhajóra bukkantak.

A csapat azt tervezi, hogy a feltárások után egy múzeumot is nyitnak a roncsból előkerült tárgyaknak, az áldozatok leszármazottainak pedig lehetőségük lesz arra, hogy a bíróság előtt érvényesítsék az esetleges tulajdonjogokat.

A képen a gőzhajó motorjának egy darabja látható:

A felfedezők úgy nyilatkoztak, hogy

A feljegyzések szerint a hajó fedélzetén utazott a Csendes-óceán északnyugati részének elitje, a télre hazautazó aranybányászok és 41 ember, akiket csak „kínaiakként" azonosítottak. Emellett feltehetően több gyerek és számos potyautas is, akik az indulás előtti utolsó pillanatban rohantak fel a fedélzetre anélkül, hogy jegyet váltottak volna. Így körülbelül 325 ember utazott az SS Pacificon.

A roncs helyén ugyan nem találtak emberi maradványokat - a felfedezők úgy vélik, hogy a víz mélysége és a környék erős áramlatai miatt nem is valószínű, hogy fognak -, és az elbeszélések alapján csupán két ember élte túl a balesetet. Az ütközés másik érintettje, az Orpheus vitorlás még elérte a partot, mielőtt elsüllyedt volna, és legénységének sikerült biztonságosan kiszállnia.

Tavaly év végén a seattle-i bíróság kizárólagos jogokat adott a felfedezőknek a roncs megmentésére, akik már el is kezdték a munkát, és a tervek szerint alaposan dokumentálnak majd:

A gőzhajó szárazáru rakománya között szén, lovak és ópium volt, valamint legalább 4000 uncia arany – jelenlegi áron közel több mint 7 millió dollár (kb. 2,5 milliárd forint) értékben.

Bár a rakomány egykori biztosítói, valamint a hajó korábbi tulajdonosai részben igényt tartanak a feltárt dolgokra, bárki, aki igazolni tudja, hogy családi kapcsolata van az arany tulajdonosával, megkísérelheti a követelést.

Az SS Pacificot egyébiránt az 1980-as évek óta már hatszor próbálták megtalálni, de eddig mindegyik expedíció sikertelen volt.

A cikk kiemelt képe illusztráció.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!