Nagyjából 8–10 százalék kávét tartalmaz, az összetevők maradék része pedig általában cukor, glükózszirup, pálmaolaj, tejfehérjék, só, emulgeálószerek és különféle aromák. Vagyis elég sok benne az iparilag előállított alapanyag - hívja fel a figyelmet a Promotions.hu cikke.
Az alacsony kávétartalom miatt az élénkítő hatása is visszafogottabb, és inkább a benne lévő cukor ad nekünk némi löketet.
A glükózszirup is a vércukorszint gyors emelésére szolgál, és ezt általában búzából, krumpliból vagy kukoricából állítják elő.
Még rosszabb a helyzet a pálmaolajjal, ez ugyanis hidrogénezett növényi olaj formájában van jelen, ami hajdan a margarinokra is jellemző volt, ott azonban már rég kiváltották ezt a technológiát. Itt azonban megmaradt, és az a veszélye, hogy a hidrogénezés során rossz élettani hatású transzzsírok keletkeznek.
Ezek alapján a 3 az 1-ben instant kávék fogyasztását érdemes megfontolni, mert a hagyományos kávék élénkítő hatását alig kapjuk meg tőlük, a felsorolt hátrányaik viszont hosszú távon aligha tesznek jót a szervezetnek.