A nemrégiben publikált tanulmányban különféle ízű Oreókat ragasztottak reométerre (a reométer általában olyan laboratóriumi mérőműszereket jelöl, amely a folyadékok, szuszpenziók, iszapok, vagy folyásra képes, hétköznapi értelemben akár "szilárd"-nak/plasztikusnak/képlékenynek tekintett anyagok erőbehatással szembeni folyási tulajdonságait mérik), majd különböző sebességgel csavarták őket.
Az Oreo krémhez hasonló mechanikai tulajdonságokkal rendelkező anyagok, például fogkrém, joghurt, fagylalt, ha kellő csavarodásnak voltak kitéve, akkor a közepükön széthasadtak.
Miután több mint 1000 kekszet teszteltek a kutatók azonban rájöttek, hogy a keksz esetében ez máshogy van, ugyanis a tesztek körülbelül 80 százalékában csak az egyik ostyára tapadt a töltelék, a csavarás sebességétől függetlenül. A maximális tesztelt sebesség esetében pedig – amely körülbelül 100-szor gyorsabb volt, mint ahogy egy ember képes csavarni –, a krém mindkét ostyafélről leszakadt.
Ez az eredmény azt sugallja, hogy a krém nagyobb valószínűséggel marad egyben, mintsem tapad az ostyához.
A Physics of Fluids folyóiratban publikált tanulmányban ezért a kutatók javaslatokat tettek arra vonatkozóan, hogy a világ egyik legnagyobb snackgyártó cége, a Mondelēz International tulajdonában lévő Oreo miként módosíthatná a gyártást a probléma megoldása érdekében.
Az egyik ötlet például az volt, hogy az ostyákat úgy fordítsák meg, hogy a texturáltabb külső felület, amely az Oreo szót tartalmazza, befelé nézzen. A másik pedig, hogy mindkét ostyát egyidejűleg rögzítsék a krémhez, ugyanis a kísérlet során az derült ki, hogy az az ostya, amelyre először viszik fel a tölteléket erősebben tapad a krémhez.
A kutatók elmondása szerint az ilyen típusú kísérletek szórakoztató és egyszerű módjai annak, hogy a fizikai és mérnöki munkát érthetőbbé, és vonzóbbá tegyék a nagyközönség számára.
Elmondták továbbá, hogy azért esett az Oreóra a választásuk, mert a keksz rendkívül népszerű édesség, amelyet több mint 100 országban árulnak.
Azonban a jövőben ugyanezt a tanulmányi koncepciót szeretnék kiterjeszteni más nassolnivalókra is, például macaronokra, fagylaltos szendvicsekre és Nutter Butter sütikre.