Tetőzhetett az infláció Magyarországon

bevásárlás Ha jót akarsz magadnak, sosem éhesen mész a boltba
Vágólapra másolva!
A Világgazdaság elemzésében arról ír, hogy tetőzhetett az infláció Magyarországon, és ha csekély mértékben is, de lassult az áremelkedések üteme.
Vágólapra másolva!

Hosszú hónapok után végre túljuthatott a csúcspontján az infláció Magyarországon, a januári 25,7 százalék után februárban, ha nem is látványosan, de pár tizedponttal mérséklődhetett a fogyasztói árak emelkedésének dinamikája.

Az élelmiszerek esetén bár már egy-egy árukategóriánál jelentős árcsökkenésnek lehettünk szemtanúi február folyamán, az egész termékkört tekintve a havi inflációs mutató pozitív maradhatott.

Emlékezetes, február első hetében jelentette be az Aldi, hogy 20 százalékkal csökkenti a vaj árát, ugyanígy tett a Lidl, a Penny és a CBA. Azóta pedig már a sajtok esetén is hasonló döntést hoztak a nagy áruházláncok, ami arra utal, hogy nem egyedi jelenségről van szó.

Illusztráció Forrás: Shutterstock

A benzin ára csökkent, a forint erősödött

A másik fontos tétel, ami szintén fékezhette a hónap folyamán az általános árszínvonal emelkedését, az üzemanyagárak alakulása, illetve a forint februárban látott erősödése. Ez utóbbi az importált infláción keresztül gyűrűzhetett be, és főként az importált élelmiszerek és tartós fogyasztási cikkek árában jelenhetett meg.

Az üzemanyagárak havi szinten átlagosan 6-6,5 százalékkal kerültek lejjebb, ami mintegy fél százalékponttal mérsékelhette az inflációt

– mondta a Világgazdaságnak Suppan Gergely, a Magyar Bankholding vezető elemzője, aki szerint az inflációs fordulat elsősorban bázishatásoknak tulajdonítható, bár az egyes élelmiszerek árainak csökkenése is megjelenhetett a mutatóban.

További részletek ide kattintva olvashatók.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!