Egzotikus szigeten töltötte betegszabadságát, kirúgták, beperelte a cégét

Sanya, Hainan, Kína
Egy tengerparti üdülőhely Sanyában, Hainan második legnagyobb városában
Vágólapra másolva!
Egy kínai technológiai vállalat kirúgott egy alkalmazottat, mert egy trópusi szigeten vett igénybe orvosi "ágynyugalmat" ahelyett, hogy otthon lábadozott volna - írja az Insider.
Vágólapra másolva!

Egy pekingi székhelyű technológiai vállalat - neve egyelőre nem ismert - azonnali hatállyal felmondott annak az alkalmazottjának, aki kéthetes betegszabadságát egy trópusi szigeten töltötte.

Egy tengerparti üdülőhely Sanyában, Hainan második legnagyobb városában Forrás: Wikipedia

A sajtóban csak Hszü néven hivatkozott férfi megtámadta munkáltatója döntését, de azt a pekingi Harmadik Közbenső Népi Bíróság 2023. április közepén elutasította. Erről az ország nemzeti üzleti napilapja, az NBD számolt be egy bírósági beadványra hivatkozva.

A férfi ezzel elvesztette a korábban neki megítélt 620 ezer kínai jüan, azaz kb. 30 millió forint kártérítést is.

A botrány 2019. júliusában robbant ki, amikor Hszü - aki 1998 óta dolgozott a vállalatnál - két hét fizetett szabadságért folyamodott a vezetőségnél. Kérését azonban munkaerőhiányra hivatkozva elutasították. A férfi ekkor azzal érvelt a menedzserének, hogy már megvásárolta a repülőjegyét a Kína déli részén fekvő Hainan szigetére - amelyet Kína Hawaii-jaként is emlegetnek - tervezett utazásra.

Hszü annak érdekében, hogy a gyermekével tervezett pihenése, és a már kifizetett utazási költség ne vesszen kárba, betegszabadságot kért a július 18. és július 31. közötti időszakra.

Még hivatalos, orvosi pecséttel és aláírással ellátott dokumentumokat is benyújtott arról, hogy szédül és gerincbetegségben szenved.

Az orvosi igazolás ágynyugalmat és nyakgyakorlatokat javasolt. A sajtóorgánum szerint az ilyen formában benyújtott kérelmet már jóváhagyták.

A Yalong-öböl, Hainan legdrágább és legismertebb strandja, ahol számos ötcsillagos szálloda található Forrás: Wikipedia

Állítólag a férfi egyik kollégája azonban észrevette őt a Hainan-i repülőtéren, és jelentette elutazását a vezetőség felé. Hszü menedzsere később rákérdezett arra, hogy merre lábadozott a betegszabadsága alatt. A férfi erre azt válaszolta, hogy otthon volt végig, nem utazott el.

A technológiai vállalat két nappal később "csalás és becstelenség" miatt kirúgta Hszü-t, és a két fél között munkaügyi vita robbant ki.

Egy munkaügyi bíróság úgy döntött, hogy Hszü munkáltatójának 620.000 jüan kártérítést kell fizetnie a munkaügyi törvények megsértése miatt. A vállalat fellebbezett a döntés ellen, a magasabb szintű bíróság hatályon kívül helyezte a döntést. Hszü ezután szintén fellebbezést nyújtott be, mondván, hogy nem csapta be volt munkáltatóját, mert lakása van Hainanban, és - repülőn és nagysebességű vasúton - utazott a szigetre és vissza gyógyulás céljából. De nem klasszikus értelemben vett nyaralásra ment.

A bíróság végső ítéletében mégis a vállalatnak adott igazat, mert úgy ítélte meg, hogy Hszü az orvos ágynyugalomra vonatkozó tanácsa ellenére járt el.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről