Kína az egész világot meglepte a legújabb bejelentésével - videó

Las Vegas, 2020. november 9. A Virgin Hyperloop amerikai szállítmányozási és technológiai vállalat által közreadott kép a Virgin Hyperloop közlekedési rendszer XP-2-es járművének belső teréről a DevLoop tesztpályáján a nevadai sivatagban, Las Vegas közelében 2020. november 8-án. A Virgin Hyperloop cég két munkatársa egy 500 méter hosszú tesztszakaszon utazott 15 másodpercen keresztül, elérve az óránként 172 kilométeres sebességet. A tervek szerint a közlekedési rendszer csöveken keresztül, légpárnákon lebegő kapszulákban utaztatná az embereket vagy árukat rendkívül nagy sebességgel. MTI/EPA/Virgin Hyperloop
Vágólapra másolva!
Gazdasági, katonai és technológiai vonatkozásban is gőzerővel tör előre, és egy friss bejelentésükkel meglepték az egész világot. A jövő tömegközlekedésének alapjait már most szeretnék lefektetni: a legújabb hírek szerint 2035-ben elindítanák az első hyperloopot Kínában, és már az első építési, illetve útvonaltervek is készen állnak.
Vágólapra másolva!

A hyperloop sok szakértő szerint a vasúti közlekedés jövőjét jelenti. Egy egészen új technológiát képvisel, melyet a köztudatba elsőként Elon Musk dobott be még 2013-ban. A lényege, hogy az utasszállító kapszulák, afféle "vasúti kocsik", egy légritkított csőben haladnak egészen elképesztő sebességgel - írja a Promotions.hu. A kínai tervek az 1000 km/órás sebességet célozzák, ami összehasonlítva a mai gyorsvasutakkal, valóban a közlekedés egy egészen új dimenzióját ígéri.

Az első sikeres tesztekre már tavaly októberben sor került Kínában, igaz, akkor még csupán 130 km/óra sebességgel haladt a kísérleti jármű az alig két kilométer hosszú tesztpályán.

Ez utóbbi 60 kilométerre való bővítését követően azonban már módjuk lesz kipróbálni a kívánt gyorsaságot is. Az első tervezett útvonal a 26 milliós Sanghaj és a 10,3 milliós Hangcsou között kerülhet kialakításra.

A két hatalmas metropolisz így alig 15 perc alatt megközelíthetővé válna egymástól.

Amennyiben sikerül tartaniük a feszesnek ígérkező fejlesztési tempót, könnyen elképzelhető, hogy Kína lesz a világon az első, ahol kereskedelmi forgalomba kerülhet ez az újszerű közlekedési eszköz. Természetesen máshol sem szeretnének lemaradni a technológiai versenyben, az Egyesült Államokban, Dubajban, Dél-Koreában és Európában is léteznek hasonló tervek.

(Cikkünk kiemelt képe a Virgin Hyperloop amerikai szállítmányozási és technológiai vállalat XP-2-es járművének belső terét ábrázolja!)

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!