A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Vigyázat: ezzel tippeket adhat a betörőknek a nyaralása alatt

selfie, szelfi, turista, portofino, olaszország
A szelfiző turisták miatt gyakran forgalmi dugók alakulnak ki
Vágólapra másolva!
A nyári szezonban ugrásszerűen megszaporodnak a digitális jelenlétünkhöz kapcsolható bűncselekmények. Ezért nagyon ügyeljünk arra, hogy mit osztunk meg a közösségi médiumok felületein, mert ezekkel akár hasznos tippeket is adhatunk a tolvajoknak, betörőknek. 
Vágólapra másolva!

Ugrásszerűen megszaporodnak nyáron a digitális jelenlétünkhöz kapcsolható bűncselekmények. Elég egy szép fotó a családról a tengerparton, a hekker máris következtet, hogy jó eséllyel üres a ház, de akár egy itthon maradt baráttal való csevegés a kellemetlenséget okozó légitársaságról is hasonló információt ad a potenciális betörőnek.

Döbbenetes felmérések szerint minden emberre legalább három hamis személyazonosság jut a kiberbűnözői piacon, mégis, mintha továbbra is félvállról vennénk a fenyegetést a hétköznapokban, különösen a lazább, nyári időszakban.

Meggondolatlanul osztjuk meg a világgal személyes adataink tömkelegét, amelyekkel bárki visszaélhet.

Egy otthonunktól távol készült szelfivel akár a bűnözők figyelmét is felkelthetjük Forrás: Shutterstock/Zigres

A The Sunban megjelent cikk szerint Nagy-Britanniában például minden 12. embert kiraboltak, miután a közösségi médiában hencegett a nyaralós fotóival, és a tartózkodási helyét otthonától távolinak jelölte meg. Egyes lakásbiztosítók is felhasználhatják az éppen szabadságát töltő ellen, ha a házát betörik, amikor távol van, miután az ügyfél szinte azt hirdeti, hogy ingatlanja üres.

A profi kiberbűnözők a légitársaságnál regisztrált profilunkba is beléphetnek, hogy még több információt nyerhessenek rólunk.

Sürgető a digitális személyazonosság bevezetése

Egy 2022-es jelentés szerint 24 milliárd felhasználónév és jelszókombináció kering a kiberbűnözői piacon, ami 65 százalékos növekedés 2020-hoz képest. Így tehát nagyjából minden emberre három hamis személyazonosság jut, amelyekkel például kamuprofilokat hoznak létre és használnak fel, legyen szó pénzügyi csalásról vagy a közvélemény befolyásolásáról. Ennek kivédése érdekében a szakértő mihamarabbi lépéseket sürget az egységes digitális személyazonosság bevezetésére.

A Világgazdaság cikkéből kiderül milyen hasznos tanácsokat adnak szakértők a bűnözők védelme ellen, és az is, hogyan maradhat biztonságban a wifi a hekkerekkel szemben külföldön.

További részleteket ide kattintva olvashat.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!