A bedfordi és addenbrooke-i kórház onkológus professzora, Robert Thomas kutatásokat végzett arra vonatkozóan, hogy az emberek életmódja hogyan befolyásolja egészségüket és súlyos betegségek kialakulásának esélyét.
Felhívja a figyelmet többek között arra, hogy ne fogyasszunk égett pirítóst például reggelire, mert ez növelheti a rák kialakulásának kockázatát.
Sokan ugyanis úgy szeretik a legjobban a pirított kenyeret, ha az aranybarna, már-már fekete színű, ám ez igencsak veszélyes és mérgező lehet hosszú távon.
Ennek az az oka, hogy a keményítőtartalmú vagy cukros ételek (például kenyér) magas hőmérsékleten történő grillezése vagy sütése akrilamidoknak nevezett mérgező vegyületeket termel, amelyek károsíthatják a DNS-t, és idővel nagy terhelést jelenthetnek az immunrendszerre - árulta el Thomas professzor.
Emellett egy másik népszerű reggelizőtermék, a lekvár fogyasztásának is lehetnek veszélyei. A cukor közvetlenül összefügg a rák kockázatának növekedésével, ezért a professzor javasolja, hogy a lekvárt cseréljük inkább avokádóra, mivel tele van egészséges zsírokkal és laktatóbb is - írja a Promotions.hu.
Egy további egyszerű, de létfontosságú - és sokak számára magától értetődő - tipp, amit kiemelt a szakértő, hogy legalább minden este mossunk fogat. Hiszen világszerte több mint 60 tanulmány igazolja, hogy a rossz szájhigiénia összefügg a száj- és torokrákkal.