Már nem New York a világ legdrágább városa

Vágólapra másolva!
Közzétette friss rangsorát az Economist Intelligence Unit a világ legdrágább városairól. Jó néhány változás történt a tavalyi évhez képest, ugyanis már nem New York áll az élen ebben a tekintetben, hanem Szingapúr, amely egy svájci várossal osztozik az első helyen.
Vágólapra másolva!

Az elemző cég szerint az autótulajdonlás brutális költségei, az alkoholos italok magas ára, és az egyre drágább élelmiszerárak repítették Szingapúrt a lista élére. Az erős svájci frank is megtette a hatását: Zürichhel osztozik a dobogó legfelső fokán a távol-keleti miniállam.

Összességében a világpiaci árak 7,4 százalékkal emelkedtek svájci frankban számolva, ami egyébként némileg elmarad a tavalyi 8,1 százalékos plusztól. Arra mindenesetre elég volt, hogy Genf – holtversenyben New Yorkkal – a lista ötödik helyére kerüljön.

A legnagyobb visszaesést a kínai városok szenvedték el ezen a téren, ugyanis az ország a vártnál lassabban lábalt ki a járványból, és a fogyasztói kereslet is visszafogott maradt.

Nem kirívóan drága az Egyesült Államok, ugyanis a Top10-ben New York mellett még két város, Los Angeles és San Francisco szerepel - írja a Világgazdaság.

A világ legmagasabb beltéri vízesése a szingapúri Changi repülőtéren Forrás: Anadolu via AFP/2019 Anadolu Agency/Adli Ghazali

A legolcsóbb főváros a szíriai Damaszkusz maradt, még úgy is, hogy a megélhetési költségek 321 százalékkal emelkedtek.

A gyengébb japán jen miatt Tokió 23 hellyel lecsúszott a 60. helyre, Oszaka pedig 27 hellyel visszaesett a 70. helyre. Míg az izraeli Tel-Aviv bekerült a legdrágább 10-be, a felmérés az izraeli–Hamász háború előtt készült, ami befolyásolhatta az árakat.

További részleteket ide kattintva olvashat a témában.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről