A mai napig nem zárult le az a több évtizedes vita, hogy igazi vagy mű fenyőfát válasszunk karácsonyra: melyik a jobb megoldás a környezettudatosság, a környezetvédelem, a fenntarthatóság és az esztétikum szempontjából? A válasz nem is olyan egyszerű, mint gondolnánk.
Tény, hogy a műfenyők évről évre történő újrafelhasználása kényelmes, ám ha alaposabban megvizsgáljuk a kérdést, akkor kiderül: mégsem a legelőnyösebbek a fenntarthatóságot tekintve.
"A hosszú élettartam nem minden" - nyilatkozta Rosa Rivera, a One Tree Planted nonprofit szervezet szakértője az ABC Newsnak. "Sok évig kitartanak, ha jól kezelik őket, ami nyilvánvalóan fenntartható választásnak tűnik, ugyanakkor vannak hátrányaik a mű karácsonyfáknak."
A karácsonyfafarmok segítenek az oxigéntermelésben és a szén-dioxid megkötésében, a fákból felszabaduló oxigén mennyisége az előállításukhoz szükséges viszonylag alacsony energiamennyiséghez képest fenntarthatóbbá teszi a valódi karácsonyfákat, mint a műfenyőket. A fotoszintézis során ugyanis a fák szén-dioxidot vonnak ki a légkörből, vízzel egyesítik, majd tiszta oxigént bocsátanak ki.
Az igazi karácsonyfáknál megvalósul a fenntarthatóság, hiszen minden kitermelt fa után a termelők általában legalább egy palántát ültetnek újra, néha többet is.
A fát hét-tíz évig nevelik, mielőtt kivágják, ez alatt az idő alatt pedig folyamatosan szenet köt meg és oxigént szabadít fel a légkörből.
A az élő karácsonyfa vásárlása emellett a helyi gazdaságot is erősíti.
Míg az igazi karácsonyfák ültetésük és növekedésük során környezeti előnyökkel járnak, addig a legtöbb műanyagból és fémből készült mű fenyőfa előállítása sok energiát igénylő folyamat, ráadásul az ennek során kibocsátott üvegházhatású gázok aktívan hozzájárulnak a globális felmelegedéshez. Ennek alapján a műfenyő nem környezetbarát megoldás.
Egy mű karácsonyfa előállítása során tízszer annyi szén-dioxid keletkezik, mint a fenntarthatóan termelt igazi karácsonyfánál, és egy műfenyőt legalább 10 évig meg kell őrizni, ha azt szeretnénk, hogy ugyanolyan alacsony legyen a karbonlábnyoma, mint az évente megvásárolt igazi karácsonyfáé.
S miközben a valódi fenyőfák újrahasznosíthatók és biológiailag lebomlanak, ezzel szemben egy műfenyőnél több ezer évbe telhet, amíg lebomlik, és még több szennyező anyag kerül vele a hulladéklerakókba és az óceánokba.
Az utóbbi időszakban egyre jobban terjed az élő fenyőfa kölcsönzése, amely környezettudatos és fenntartható megoldást jelent karácsonykor. Erre ma már több helyen is kínálnak lehetőséget: a megvásárolt cserepes élő fenyőfát január elején vissza lehet vinni, és az árát le lehet vásárolni. A vásárláskor egyébként még nem kell eldönteni, hogy a fát megtartja valaki, vagy csak kölcsönözni szeretné. Az újrahasznosítás és a fenntarthatóság szempontjából talán ez jelentheti a legjobb választást, ha vállaljuk a fa visszaszállítását és a plusz autóutat vele.
A cikket támogatta a Pepco. Érezhető minőség, szerethető áron.