Az Árfigyelő rendszerben megjelenő élelmiszerek minőségét vizsgáló ellenőrzés-sorozatot indított a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). Az akció kapcsán dr. Nobilis Márton élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkár kiemelte: a vizsgálat elsődleges célja, hogy a magyar emberek biztosak lehessenek benne, nem csak olcsó, de minőségileg is kifogástalan termékekhez jutnak hozzá.
Az első célellenőrzés alkalmával az alapélelmiszerekre fókuszáltak az ellenőrök:
A vizsgált termékeket az Árfigyelő rendszer segítségével választották ki. Élelmiszercsoportonként a 3 legolcsóbb terméket ellenőrizték a szakemberek, ügyelve arra, hogy azok különböző üzletláncok kínálatából kerüljenek ki – áll az Agrárminisztérium közleményében.
A hatóság a termékek legfontosabb minőségi paramétereit ellenőrizte, mint például a tej esetében a zsír-, a búza finomlisztnél a hamu- vagy a párizsiban a kalciumtartalom.
A vizsgált 15 termékből egy párizsival volt probléma
– ismertette az államtitkár.
A szakemberek megállapítása szerint a kifogásolt, nem hazai előállítású pulykapárizsi kalciumtartalma meghaladta a Magyar Élelmiszerkönyvben előírt határértéket. Ez pedig azt bizonyítja, hogy a termék tartalmaz csontokról mechanikusan lefejtett húst (MSM) is, amit azonban az összetevők között nem jelöltek. A termék kapcsán hatósági eljárás indult, mely során élelmiszer-ellenőrzési bírság kiszabására is számíthat a felelős magyarországi forgalmazó.
Az Agrárminisztérium és a Nébih a továbbiakban is mindent megtesz a magyar fogyasztók érdekeinek védelméért.
Ennek részeként a jövőben további célellenőrzéseket végez majd a hatóság az Árfigyelő rendszer küldetésének hatékony támogatása érdekében, hogy az átlátható árak mellett a termékek minősége se lehessen kérdéses
– hangsúlyozta Nobilis Márton.
A hatósági Árfigyelő rendszernek jelentős szerep jutott az infláció letörése érdekében hozott erőfeszítések között. A rendszerbe idén januárban újabb termékek kerültek be, így még több élelmiszer ára vált a vásárlók által könnyen összehasonlíthatóvá.
Mi a Magyar Élelmiszerkönyv? A Magyar Élelmiszerkönyv egy jogszabálygyűjtemény, amely iránymutatást ad a gyártóknak és tájékoztatást a lakosságnak az elvárt, megbízható minőségű termékekről, azok összetevőinek jellemzőiről, a tisztességes gyártási gyakorlatukról és az ellenőrzésük során alkalmazandó vizsgálati módszerekről. Ahogy az Origo megírta, az agrártárca 2022-ben mutatta be a Magyar Élelmiszerkönyv megújult honlapját.