Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Bankjegy Társaság mint minden évben, idén is megválasztotta az év bankjegyét. A 2023-ban kibocsátott bankjegyek közül a Kelet-karibi Államok Szervezete által kibocsátott 2 dolláros nyert.
Vágólapra másolva!

Az 1961-ben alapított Nemzetközi Bankjegy Társaság (angol rövidítéssel: IBNS) minden évben megválasztja az év bankjegyét az előző évben megjelentek közül. Ez általában az év legszebb bankjegye is egyben. Ahogy az Origo a kiválasztási folyamatról megírta, a társaság mindegyik tagja zsűritag is egyben. Több szempont alapján hozzák meg döntésüket: értékelik a szép bankjegyeket és a művészeti kivitelezést, a tervezési ötleteket, valamint az új biztonsági megoldásokat. Végül titkosan adják le szavazatukat jelöltjükre.

2023-ban összesen mintegy 100 új bankjegyet bocsátottak ki a világ jegybankjai, ám ezek közül a társaság szerint csupán 15 olyan van, ami kellően újszerű volt ahhoz, hogy a végső megmérettetésben részt vegyen. 

Közülük a győztes a Kelet-karibi Államok Szervezete által kibocsátott kelet-karibi 2 dolláros lett, melyet idén év elején, a nevezések lezárulta után a mostani bankjegyderbi nagy favoritjának tekintettek.

A polimer anyagú, tavaly december 6-án kibocsátott bankjegy az egyetlen a nevezettek között, mely vízszintes elrendezésű.

év bankjegye, 2024, kelet-karibi
Az új kelet-karibi 2 dollárost választották az év bankegyének idén a tavaly kibocsátottak közül
Fotó: IBNS

Tengeri állatok mellett Isaac Vivian Alexander Richards, legendás antiguai krikettjátékost is a bankjegyre rajzolták, mely egyébként valamennyivel kevesebb mint 1 amerikai dollárt, kb. 300 forintot ér jelenleg.

Melyik országé a győztes bankjegy? Technikai értelemben több államé, mert a kelet-karibi államok társulásából álló államközi szervezethez rendelt Kelet-karibi Központi Bank bocsátja ki a társult államok részére. 

A következő országokban lehet azzal fizetni, amelyek mindegyikében a kelet-karibi dollár a hivatalos pénznem: 

  • Anguilla (jogi státusza: brit tengerentúli terület)
  • Antigua és Barbuda
  • Dominikai Közösség (nem azonos a Dominikai Köztársasággal)
  • Grenada
  • Montserrat (jogi státusza: brit tengerentúli terület)
  • Saint Kitts és Nevis Szövetség
  • Saint Lucia 
  • Saint Vincent és a Grenadine-szigetek

Ez az első alkalom, hogy a Nemzetközi Bankjegy Társaság a kelet-karibi jegybank által kibocsátott bankót választott az év bankjegyének.

A társaság a győztes bankjegy bejelentéséhez fűzött kommentárjában kiemeli, hogy a kelet-karibi 2 dolláros grafikai elemei, világos színei művészi igénnyel utalnak egy új, biztató jövőre, amelyet a sportra és a fenntarthatóságra utaló motívumokkal egészítenek ki.

A bankjegyet a jegybankkal való együttműködésben a De La Rue nevű vállalat gyártotta. A cég bankjegy- és okmánygyártásban betöltött nemzetközi jelentőségét az Origo is bemutatta.

2023 tavaszán az új fülöp-szigeteki 1000 pesós bankjegyet választották az év bankjegyének. Ahogy idén is, úgy akkor a későbbi győztest tartották a favoritnak a "bankjegyek Oscar-díjának" is nevezett cím elnyereséért folytatott küzdelemben. A tavalyi bankjegyverseny győztese egy írországi és egy skót versenytársat utasított maga mögé a megmérettetésen.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről