Erős gyógyszert hív vissza a hatóság, ha ilyet vett, vigye vissza

Vágólapra másolva!
Újabb gyógyszereit hívja vissza a hatóság egy vényköteles antibiotikumnak, mert minőségi problémát találtak.
Vágólapra másolva!

Ahogy az Origo arról beszámolt, nemrég a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) visszahívást jelentett be egy úgynevezett széles spektrumú antibiotikum bizonyos darabjaira. Erről nyilvánosan elérhető hatósági határozatban adtak tájékoztatást.

A vényköteles gyógyszer csomagolásának képe:

image

A hatóság által közzétett határozat szerint ugyanakkor a gyógyszer további gyártási tételeit is ki kell vonni a forgalmazónak.

A határozat alapján a

  • Doxycyclin-PannonPharma kemény kapszula (OGYI-T-03545 / 03) elnevezésű gyógyszer  38770523, 38780523, 38360323 gyártási számú tételéit,
  • továbbá a Doxycyclin-PannonPharma kemény kapszula (OGYI-T-03545 / 01) elnevezésű gyógyszer  38360323, 38780523 gyártási számú tételéit 

vonja ki a forgalomból a hatóság, egyben elrendeli a készítmény egészségügyi szolgáltatóktól történő visszahívását. 

A hatóság az indoklásban felidézi, hogy a gyógyszer május 8-i határozatával visszahívott gyártási tételénél minőségi problémát találtak. 

Eszerint a zöld színű kapszulák felszíne a gyárilag lezárt bliszteren belül fehér porral volt szennyezett, amelyet az NNGYK OMCL Laboratóriuma a gyógyszer hatóanyagaként azonosított.  

 

gyógyszer, kapszula, illusztráció, pills
Képünk illusztráció, nem a visszahívással érintett készítményt ábrázolja
Fotó: Africa Studio / Shutterstock/Copyright (c) 2017

Ezért az NNGYK 2024. május 22. napján a gyógyszer forgalomból történő kivonása érdekében, hivatalból eljárást indított.  

Tekintettel arra, hogy helyettesítő készítmény rendelkezésre áll, továbbá arra a körülményre, hogy a gyógyszer külleme megingathatja a betegnek az előírt terápiába vetett bizalmát, ezért az NNGYK a gyógyszer felsorolt darabjai kivonása mellett döntött.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!