A népszerű áruház nem kegyelmez a nyugdíjasoknak, így nehezíti meg az életüket

Vágólapra másolva!
Nem vihetik magukkal az üzletekbe a húzós bevásárlókocsijukat az Asda egyik brit áruházának vásárlói.
Vágólapra másolva!

Az egyik jelentős brit kiskereskedelmi lánc, az Asda bejelentette, hogy megtiltják vásárlóiknak, hogy húzós bevásárlókocsijaikat az üzlettérbe vigyék magukkal a Kelet-Londonban, Leyton városrészben található áruházukban.

Az áruház vezetőinek döntése alapján a bevásárlókocsikat a vevőknek a bejárat közelében erre kialakított területen kell elhelyezniük. 

Azokhoz csak akkor férhetnek hozzá, amikor a megvásárolt árucikkekkel kifele tartanak az áruházból.

gurulós bevásárlókocsi, húzós,  illusztráció
Az Asda egyik áruházából kitiltotta a főként az idősek által használt gurulós bevásárlókocsikat
Fotó: Zibik / Unsplash

A döntés oka meglepő: ahogy a The Telegraph írja, az Asdánál is tisztában vannak azzal, hogy ezeket a görgős bevásárlókocsikat az idősebbek használják. Ám az érintett áruházban megemelkedett a lopások száma, és azt tapasztalták, hogy azokat gyakran úgy követték el a tolvajok, hogy a kocsikban rejtették el a lopott árucikkeket. Ezt követően az önkiszolgáló kasszánál a termékek nagyját ugyan kifizették, de a kocsiba rejtett termékeket fizetés nélkül próbálták magukkal vinni.

A Retail Gazette arról ír, hogy a Leyton-i boltban a dolgozók szemtanúi voltak olyan konkrét esetnek, amikor egy vásárló ezt a módszert alkalmazta. Ezt az értesülést az áruház vezetője megerősítette, hozzátéve, hogy a dolgozók több esetben is tapasztalták ennek a lopási módszernek az alkalmazását. Kiderült az is: 

minden héten kettő-négy ilyen esetet tapasztaltak. A tetten ért tolvajokat minden alkalommal a rendőrségnek adták át.

Az áruháznál azt is elárulták, hogy amióta bevezették ezt a rendelkezést, azóta nem értek tetten bolti tolvajokat.

Az Asda szóvivője megerősítette, hogy meghagyják a döntési szabadságot az áruházaiknak, azaz minden boltban az ott dolgozók eldönthetik, bevezetik-e a bevásárlókocsik tiltását. Ennek központi előírását a hálózat számára nem tervezik.

A brit kiskereskedelemben számos változással lehetett találkozni az elmúlt nagyjából egy évben, ezek főként egyes vásárlók magatartásához köthetők. Miként az Origo megírta, a kiskereskedelemben ijesztően megemelkedett a dolgozók elleni atrocitások, sőt, fizikai bántalmazások száma. Ezeket gyakran épp a tetten ért bolti tolvajok követték el. Ezért például a Tescónál külön biztonsági eszközöket telepítettek az áruházakba a dolgozók védelme érdekében.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről