Ingyen osztanak szét rengeteg biciklit Amszterdamban

Vágólapra másolva!
Több a bicikli Amszterdamban, mint a lakosok száma. Ezzel párhuzamosan egyre nagyobb gondot jelent a tárolásuk, ezért a holland főváros önkormányzata újabb és újabb kezdeményezéseket talál ki arra, hogy valamelyest mérsékelje ezt a problémát.
Vágólapra másolva!

Miután tavaly nagyon jó visszhangja lett annak, hogy 

Amszterdam szétosztott háromszáz felújított biciklit, a pilot projekt után most nagyobb léptékben ismétlik meg az akciót: egészen pontosan 3250 kerékpárnak keresnek új gazdát.

A Roadster idézi Melanie van der Horstot, Amszterdam közlekedésért felelős hivatalnokát, aki szerint az a jó, ha az ott élők minél könnyebben járnak-kelnek a városban, amihez tökéletes a bicikli. De az intézkedéssel Amszterdam is jól jár: több tízezer bicikli tölti meg a város tárolóit, ahol a szabálytalanul leparkolt vagy a simán elhagyott kerékpárokat tartják.

A biciklik már olyan szempontból is rontják a városképet, hogy annyit láncolnak belőlük a kis amszterdami csatornák felett átívelő hidak korlátjaihoz, hogy a holland főváros vezetése néhány éve már virágos kosarak kihelyezésével igyekszik védekezni.

Amszterdam, Hollandia
Amszterdamban egyre több gondot okoz a rengeteg bicikli tárolása
Fotó: Unplash / Jace & Afsoon

Amszterdam ugyan büszke arra, hogy a világ egyik leginkább biciklibarát városa, de ennek megvannak a maga korlátai. Ugyanis a várost átszövő festői csatornák a hidakról már alig látszanak, a járókelők pedig kénytelenek az úttesten haladni, hogy kikerüljék a hídkorlátokhoz láncolt bicikliket.

Ezért az önkormányzat elhatározta, hogy a legforgalmasabb hidak korlátjaira virágládákat helyeznek el, hogy rávegyék a bicikliseket, találjanak máshol parkolóhelyet. A csatornákhoz közeli autóparkolókban közben további biciklitárolókat alakítottak ki, hogy ne kelljen a kerékpárokat a hídkorlátokhoz láncolni.

Amszterdamban egyébként több a bicikli, mint a lakos (a nagyjából 820 ezer lakosra körülbelül 850 ezer kerékpár jut), és a városnak 767 kilométernyi kerékpárútja van.

A rengeteg kétkerekű tárolása által jelentett problémára ezért a közelmúltban egy olyan megoldást, hogy a város egyik közlekedési csomópontjához, a Centraal pályaudvarhoz mélygarázst építettek, kifejezetten a biciklisek számára.

A kivitelezés négy éven keresztül tartott, mivel a parkoló nem csupán a föld, de a víz alatt is van, és a mélygarázs kialakításához még a közeli csatorna vizét is le kellett csapolni.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről