Annyit lopnak ezekből a különleges fákból, hogy akár el is tűnhetnek

Vágólapra másolva!
Egyre többet, egyre nagyobb értékben lopnak Japánban az országhoz köthető, de a világ szinte minden részén ismert bonszai fákból. A bűnözők az egész bonszaiipart tönkretehetik.
Vágólapra másolva!

Világszerte egyre nagyobb az érdeklődés a Japánból származó eredeti bonszai fák iránt. A növények termesztése különleges szakértelmet igényel, a kertészek mellett gondozásukat, vágásukat sokan hobbiból végzik, míg a művészi igénnyel vágott fák gigantikus összegekért cserélnek gazdát a gyűjtők között.

Ám a növények célpontot jelentenek a tolvajoknak is. 

Japánban legutóbb május 26-én történt egy bonszai lopás: egy kertészet üzletéből 15 fát loptak el az éj leple alatt, de az év korábbi hónapjaiban is történtek már hasonló esetek. Az angol nyelvű Kyodo News a japán bonszai termesztők összesítése alapján azt írja, hogy tavaly februártól mostanáig 25 bonszai lopást jelentettek 11 prefektúrából.

Az okozott károk óriásiak: 

az összesítésben szerepel olyan eset is, melyben több más fa mellett elloptak egy 3 millió jen értékű (kb. 6,9 millió forint) növényt is.

Idén május 8-án 33 fát vittek el tolvajok egy kertészetből, az okozott kár több mint 43 millió forintnak megfelelő jen – írja riportjában a Le Monde, amely arról is beszámol, hogy a japán bonszai fákra valóságos csempészhálózat épült ki Kínában és Délkelet-Ázsiában. Ahogy a japán lapok írják: egyre több esetnél "külföldi szál" sejlik fel, azaz annak gyanúja, hogy a tolvajok nem japán állampolgárok, és az árut vélhetően nem elsősorban belföldön, hanem külföldön akarják illegálisan értékesíteni.

Az apró bonszai fákat az egész világon Japánhoz kapcsolják, ahol több mint 1000 éve űzik művészetüket, de a kutatások szerint Kínában már a Kr. u. 8. században ültettek és neveltek később ilyen módon fákat. A bonszai fákkal a nyugati országok csak a 17. század környékén találkoztak.

bonszai, bonsai
Egyre népszerűbbek a bonszai fák, ez erősíti a növényekre épülő illegális tevékenységeket is
Fotó: Shutterstock

A bonszai fák lopása nem kizárólagosan a japán termesztőket érintő probléma. Idén januárban egy, az észak-amerikai Oklahomában önkéntesek által működtetett kertészetből mintegy 20 ezer dollár értékben loptak el ilyen növényeket.

Persze ez a japán bonszai kertészek helyzetén nem javít, akiknek az anyagi veszteség mellett sokszor érzelmi traumát is okoz a növények elvesztése, hiszen azok ritkán pótolhatók könnyedén, illetve a bűnözők akciója nyomán sok évnyi munka veszik kárba.

A bonszai fákra épülő feketegazdaság erősödése párhuzamosan zajlik azzal, hogy a növényekhez kapcsolódó gazdasági teljesítmény növekszik. 

A japán külkereskedelmi szövetség közzétette adatok szerint 2023-ban a japán bonszai kivitel 910 milliárd jen volt, ami 2,7-szer akkora érték, mint 2020-ban.

A szövetség szerint idén várhatóan ennél is nagyobb értékben exportál bonszai fákat Japán.

A japán exportnövekedéssel összhangban állnak azok a várakozások, melyek a bonszai fák világpiacának növekedésére vonatkoznak. Az előrejelzések szerint a globális bonszai-piac 2031-re, rendkívül dinamikus növekedéssel, 24,59 milliárd dollárra bővül – feltéve, ha lesznek hozzáértő kertészek által nevelt fák.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről