Románia
18:002024. július 02.
Hollandia
Ausztria
21:002024. július 02.
Törökország

Parazitákkal árasztotta el Észak-Korea Dél-Koreát

Vágólapra másolva!
Észak-Korea nagyjából 350 szemeteszsákot szállító léggömböt küldött Dél-Koreába helyi idő szerint keddre virradóan. Május vége óta ez volt az ötödik ilyen eset - jelentette a szöuli vezérkar.
Vágólapra másolva!

A zsákokat ezúttal is különféle hulladékokkal töltötték meg, ugyanakkor veszélyes hulladékot, trágyát és egyéb mérgező anyagokat nem tartalmaztak. 

A papír- és műanyaghulladékok mellett ruházati luxustermékek hamisított változatait is azonosították a nyomozók, illetve olyan ruhadarabokat, amelyeken az amerikai Disney vállalat híres rajzfilmfigurái szerepeltek. Egyes, a zsákokban talált, ollóval szétszabdalt ruhadarabok egy olyan dél-koreai textilipari vállalat termékei, amely 2000 óta küldött ruhákat Észak-Koreába – közölte a dél-koreai országegyesítési minisztérium. A BBC és más híradások szerint a ruhadarabok között voltak olyanok, melyeket a Hello Kitty nevű japán mesefigura díszített.

Úgy tűnik, hogy Észak-Korea megpróbálta leplezni népének rossz életkörülményeit és az ország gazdasági nehézségeit a kétes gyártmányú luxustermékeknek tűnő tárgyakkal.

Valamint azzal, hogy olyan műanyag palackokat küldött, amelyekről eltávolították a címkéket és a kupakokat a nehezebb beazonosítás érdekében – tette hozzá a minisztérium közleményében, amelyet a The Korea Herald idézett.

A Reuters, valamint az NKNews is megemlíti az akcióról szóló tudósításában, hogy egyes léggömbökkel ugyanakkor paraziták is utaztak. A ballonok egy részén ugyanis emberi ürülék maradványait mutatták ki a vizsgálatok, valamint olyan talajmaradványokat, melyek különböző féregfajtákat, orsós- és fonalférgeket tartalmaztak.

A képen védelmi ruhába öltözött szakember vizsgálja az egyik szeméthalmot, amit egy észak-koreai léggömb szállított magával:

image

A dél-koreai hatóságok közölték, hogy szinte elhanyagolható a valószínűsége annak, hogy ezek a paraziták átkerüljenek az emberekre a léggömbökről, de a hatóságok arra szólították fel a lakosságot, hogy kerüljék el a földet érő ballonokat és az esetlegesen azokra erősített csomagokat. Potenciálisan ugyanis megvan rá az esély, hogy esetleg veszélyes biológiai vagy vegyi fegyvert hoznak magukkal Észak-Koreából.

A két Korea viszonya az elmúlt hónapokban sokat romlott, a feszültség nő a két állam között. A phenjani rezsim fegyverkísérletei mellett az is terheli a két ország kapcsolatát, hogy míg Észak-Korea ballonokat küld át a határon, addig dél-koreai aktivisták röplapokkal és nyugati kulturális termékek határon való átjuttatásával próbálják megszólítani latorállam lakosságát. Ennek részleteiről az Origo összeállítását ide kattintva tudja elolvasni.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről