Már nem a Microsoft a világ legértékesebb cége - nem fogja kitalálni, hogy ki előzte meg

Vágólapra másolva!
Az Nvidia lett a világ legértékesebb cége, megelőzve az eddigi listavezető Microsoftot.
Vágólapra másolva!

Az amerikai chipóriás piaci tőkeértéke elérte a 3335 milliárd dollárt, köszönhetően annak, hogy a csúcskategóriás processzorai központi szerepet játszanak a mesterséges intelligencia területén folyó versenyben. 

A Santa Clara-i székhelyű Nvidia közel egy hete lett a világ második legértékesebb cége, amikor lekörözte az Apple vállalatot, most pedig a Microsoftot.

A Nvidia részvényára idén eddig 182 százalékkal, tavaly több mint a háromszorosával nőtt, az 1999-es tőzsdei debütálása óta a cég árfolyama 591.078 százalékkal emelkedett.

Az a befektető, aki 1999-ben 10.000 dollárt tett be a társaságba, ma 59.107.800 dollár értékű részvényt tart a kezében.

nvidia, illusztráció
Az Nvidia a világ legértékesebb cége, ezzel belépett a 3 ezer milliárd dollárt érő vállalatok szűk csoportjába (illusztráció)
Fotó: Caspar Camille Rubin  / Unsplash

Az Nvidia működésének első néhány évtizedében főként számítógépes játékokhoz való chipeket gyártott. Jensen Huang vezérigazgató a 2000-es években azonban irányt változtatott, és a játékokon kívüli alkalmazásokban is használható grafikus processzorok (GPU) fejlesztésébe kezdett.

A Quartz összefoglalójában kitér rá, hogy az Nvidia chipjei kulcsfontosságúvá váltak a mesterségesintelligencia-modellek fejlesztésénél. A Nvidia Hopper chipjeit a világ legerősebb mesterséges intelligencia megoldásainál használják, így az architektúra jelentősen hozzájárult a vállalat bevételeihez. Márciusban az Nvidia bemutatta a Hopper utódját, a Blackwellt , amely a vállalat tervei szerint már idén, a negyedik negyedévben eljuthat az ügyfelekhez

Nemrég a cég bejelentette a Blackwell-t követő megoldást, a Blackwell Ultra chipet, melyet már 2025-re ígérnek, és jelezték, hogy 2026-ban érkezik a következő generációs mesterséges intelligencia chip platform, a Rubin.

A Forbes számításai szerint Jensen Huang jelenleg a világ egyik leggazdagabb embere

vagyona a vállalat értékének emelkedése miatt meghaladja a 117 milliárd dollárt.

Huang az új chipek bejelentése kapcsán azt mondta, hogy ezt a tempót az Nvidia a jövőben is tartani kívánja. Azaz minden évben új, fejlettebb chipeket mutatnak be, melyekkel a hihetetlen fejlődési ütemet diktáló mesterséges intelligencia megoldásokat támogatják.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről