Magyar cukrász készíti a világ legjobb fagylaltjait

Vágólapra másolva!
Szenzációs magyar cukrászsikerről adott hírt a Magyar Cukrász Ipartestület: Fazekas Ádám, a budapesti Fazekas Cukrászda fagylaltkészítője lett 2024 legjobbja a Gelato Festival World Ranking világranglistáján.
Vágólapra másolva!

A Gelato Festival World Ranking – a Gelato Festival World Masters, a Carpigiani és a Sigep Italian Exhibition Group által támogatott, az egyéni fagyikészítők számára hirdetett legteljesebb globális ranglista – a pontszámok frissítése után

 Fazekas Ádámot, a budapesti Fazekas Cukrászdából 2024 legjobb fagylaltkészítőjévé koronázta.

A 2011-től napjainkig tartó versenyeken és válogatókon való részvételét és a megszerzett eredményeit figyelembe vevő összetett pontozási rendszer 227 ponttal és három koronával helyezi őt a dobogó tetejére – tájékoztatta a Magyar Nemzetet a fesztivál.

Fazekas Ádám 2021-ben nyerte meg először a Gelato Festival World Masters világbajnokságot, azóta is regnáló világbajnoka a versenynek, 2022-ben pedig második helyen végzett a Gelato Festival World Ranking listán.

A ranglista második helyén, 213 ponttal első olaszként Giovanna Bonazzit találjuk a paronai (VR) „La Parona del Gelato” fagylaltozóból. A harmadik helyen a kaliforniai San Franciscóban található Savannah’s Gelato Kitchen Savannah G. Lee 208 ponttal és három koronával a bronzérmet szerezte meg.

Magyar cukrász lett a világ legjobb fagyikészítője, Fazekas Ádám, FazekasÁdám
Fazekas Ádám készíti a világ legjobb fagylaltjait
Fotó: Fazekas Cukrászda

A Gelato Festival World Ranking az egyéni fagylaltkészítőknek szentelt rangsor, amely 13 évnyi verseny és több mint 8000, több száz szakértő által értékelt fagylaltkészítő által elért pontszámok alapján készült. 

A 2024-es rangsorba való belépéshez szükséges minimális pontszámot elérő fagylaltozók száma 1278, és 2022-hez képest már 681 új fagyikészítő is bekerült a rangsorba. 

Az áhított koronákat 61 fagylaltozó érte el, ebből öten három koronát, 24-en két koronát és 32-en egy koronát kaptak. A fagyizók teljes listája ide kattintva érhető el.

A Gelato Festival 2010-ben debütált Firenzében, amelyet a sokoldalú építész, Bernardo Buontalenti 1559-ben kidolgozott első gelato receptje ihletett. Azóta az esemény kiterjesztette határait, először Olaszország többi részén, majd Európában és – 2017 óta – az Egyesült Államokban összesen 80 fesztivál valósult meg, mielőtt 2021 decemberében véget ért a Gelato Festival World Masters 2021 bajnoksággal. Az új négyéves forduló 2022 októberében kezdődött, és már több száz eseményt és több ezer nevezést regisztrált.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről