A Gelato Festival World Ranking – a Gelato Festival World Masters, a Carpigiani és a Sigep Italian Exhibition Group által támogatott, az egyéni fagyikészítők számára hirdetett legteljesebb globális ranglista – a pontszámok frissítése után
Fazekas Ádámot, a budapesti Fazekas Cukrászdából 2024 legjobb fagylaltkészítőjévé koronázta.
A 2011-től napjainkig tartó versenyeken és válogatókon való részvételét és a megszerzett eredményeit figyelembe vevő összetett pontozási rendszer 227 ponttal és három koronával helyezi őt a dobogó tetejére – tájékoztatta a Magyar Nemzetet a fesztivál.
A ranglista második helyén, 213 ponttal első olaszként Giovanna Bonazzit találjuk a paronai (VR) „La Parona del Gelato” fagylaltozóból. A harmadik helyen a kaliforniai San Franciscóban található Savannah’s Gelato Kitchen Savannah G. Lee 208 ponttal és három koronával a bronzérmet szerezte meg.
A Gelato Festival World Ranking az egyéni fagylaltkészítőknek szentelt rangsor, amely 13 évnyi verseny és több mint 8000, több száz szakértő által értékelt fagylaltkészítő által elért pontszámok alapján készült.
A 2024-es rangsorba való belépéshez szükséges minimális pontszámot elérő fagylaltozók száma 1278, és 2022-hez képest már 681 új fagyikészítő is bekerült a rangsorba.
Az áhított koronákat 61 fagylaltozó érte el, ebből öten három koronát, 24-en két koronát és 32-en egy koronát kaptak. A fagyizók teljes listája ide kattintva érhető el.
A Gelato Festival 2010-ben debütált Firenzében, amelyet a sokoldalú építész, Bernardo Buontalenti 1559-ben kidolgozott első gelato receptje ihletett. Azóta az esemény kiterjesztette határait, először Olaszország többi részén, majd Európában és – 2017 óta – az Egyesült Államokban összesen 80 fesztivál valósult meg, mielőtt 2021 decemberében véget ért a Gelato Festival World Masters 2021 bajnoksággal. Az új négyéves forduló 2022 októberében kezdődött, és már több száz eseményt és több ezer nevezést regisztrált.