Románia
18:002024. július 02.
Hollandia
Ausztria
21:002024. július 02.
Törökország

Megfizethetetlenné válhat a narancslé

Vágólapra másolva!
Nem látni a végét a narancs körüli krízisnek, ami miatt a sokak által kedvelt narancslé ára folyamatosan emelkedik. A kialakult helyzet miatt már az is felmerült, hogy a narancsból készülő gyümölcslevekben a narancs egy részét más citrusfélékkel helyettesítsék.
Vágólapra másolva!

Folytatódik a narancs körül kialakult krízis. Miként az Origo arról idén év elején beszámolt, a terméshozam rendkívül gyenge a fő narancstermelő régiókban, Brazíliában és Floridában. Így jóval kevesebb narancs jut a piacokra, valamint a feldolgozóipar is kevesebből dolgozhat. Azaz: kevesebb narancslevet tudnak előállítani, miközben az ára az egekbe emelkedik. 

A The Conservation friss összeállításából kiderül: 

javulást nem lehetett tapasztalni az elmúlt nagyjából fél évben a narancs piacán, a helyzet inkább rosszabb lett.

Hacsak nem történik kedvező fordulat legkésőbb a következő szezonban, akkor búcsút lehet mondani az elérhető árú narancslének, de akár a 100 százalékos narancslének is.

narancs, narancsültetvény, orange, illusztráció
Komoly gondokkal küzdenek a brazíliai narancsültetvényeken, minden évben csökken a betakarított mennyiség (illusztráció)
Fotó: AFP

Ennek elsődleges oka a narancs mennyiségének csökkenése. Brazília narancstermése kulcsfontosságú a kérdésben, mivel a világ narancslé-gyártásának közel 70 százaléka a brazíliai ültetvények terméséhez köthető.

 Ott azonban a szélsőséges időjárás miatt az előző évinek a negyedével csökken az idei betakarítás mennyisége

- az idei már a harmadik egymást követő év, amikor a gazdálkodók kevesebb termést takarítanak be, mint az előző szezonban. 

A világpiac szempontjából szintén nagyon fontos floridai ültetvényeket pedig a citrusfélékre veszélyes növénybetegség támadja, így a termés mennyisége ott is jóval kevesebb lesz, mint kívánatos volna. Nagy baj az is, hogy betegség miatt nem csak a termés lesz oda, hanem a termő fa is tönkremegy, így jövőre kevesebb narancsfáról lehet szüretelni.

Az idei kevesebb narancs egyes piacokon már éreztette hatását. Például a briteknek idén már átlagosan 21 százalékkal többet kell fizetniük 1 liter narancsléért, mint tavaly. A narancs ellátási lánca igen hosszú, sokszereplős, és sok költségelemből áll. Bár a beszállítói árak idénre általában kötöttek, már jóval korábban megállapítottak, jövőre elkerülhetetlen lesz a narancslé árának az ideinél látványosabb emelése.

A gyümölcslégyártók a narancshiány miatt arra kényszerülnek, hogy a friss terméshez a mélyfagyasztott gyümölcstartalékaikat is felhasználják. A fagyasztott gyümölcs az előírások alapján legfeljebb két évig használható fel a gyümölcslégyártásban. Azonban úgy tűnik, ez sem elegendő. 

A Gyümölcs- és Zöldséglégyártók Nemzetközi Szövetsége most azért lobbizik az ENSZ élelmezési ügyekkel foglalkozó egységeinél és más szervezeteknél, hogy enyhítsenek az előírásokon, és járuljanak hozzá, hogy a narancsot a narancslében más citrusfélékkel, például mandarinnal helyettesítsék. Azaz könnyen lehet, hogy a naracsot sújtó válság hamarosan olyasmihez vezet, ami korábban talán elképzelhetetlennek tűnt: 

a nem gyümölcslé-mixet, hanem tiszta narancslevet ígérő flakonban a narancslé mellett más gyümölcs leve is lesz.

narancslé
Vannak kezdeményezések a narancslé megmentésére, de lehet, örökre megváltozik (illusztráció)
Fotó: Emma Kim / Cultura Creative via AFP

Ugyanakkor a narancslé áremelkedését ez sem tudja meggátolni, és csak a narancshiányra szolgálhat átmeneti megoldással. Ha a gyártók más gyümölcsöket is felhasználnak, akkor azok kapcsán további költségeik jelentkeznek, amiket szintén be kell építeniük a termékek áraiba – hívja fel a figyelmet az összeállítás.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről