Megerősítették: örökre a mostani marad a legendás hot dogok ára

Vágólapra másolva!
Továbbra sem emeli a vásárlók kedvencének számító hot dogjainak árát a nagy amerikai kiskereskedelmi lánc, a Costco. A cég közölte: a náluk kapható hot dog ára 40 év után is 1,5 dollár marad.
Vágólapra másolva!

Nem az Ikea az egyetlen kiskereskedelmi lánc, mely árukínálatát saját ételudvarban kapható ételekkel egészíti ki. Az Egyesült Államokban a népszerű Costco – mely nemrég fizikai arany sikeres árusításával hívta fel magára a figyelmet – szintén ügyel arra, hogy az áruházaiban vásárlók ne távozzanak éhesen.

Az egyik legnépszerűbb gyorsételük a hot dog, melyet egy pohár szénsavas üdítővel együtt 1,5 dollárért, azaz jelenlegi árfolyamon nagyjából 550 forintnak megfelelő összegért lehet kapni.

Ez egyáltalán nem tekinthető drágának, különösen akkor nem, ha figyelembe vesszük, hogy amikor az áruházlánc 1984-ben (azaz 40 éve), bevezette ezt a menüt kínálatába, pontosan ugyanezt az összeget, 1,5 dollárt kérte érte.

Szinte hihetetlen, de a Costco azóta nem emelte az étel árát. Ha csak az inflációt követve növelték volna az árat, mostanra akkor is közel háromszor annyit, 4,4 dollárt kellene érte fizetni.

Vásárlók egy Costco áruház étkezdéje előtt Kaliforniában - a molinón jól látható ajánlatként a 1,5 dolláros hot dog:

image

S a jó hír az a vásárlóknak, hogy 

az üdítővel kapható hot dog árának emelése továbbra sincs napirenden,

sőt, a vállalat vezetőinek nyilatkozatai alapján még csak megvitatandó kérdésként sem merült fel az étkezdéik népszerű termékénél a drágítás.

Miként a Quartz írja, érthető, hogy többen hihetetlennek tartják, hogy négy évtizede ugyanannyiért vásárolhatják meg az ételt. A találgatások miatt a Bloomberg idén márciusban egy interjúban fel is tett erre vonatkozó kérdést a leköszönő pénzügyi igazgatónak a hot dog áráról, aki azt mondta, hogy "minden valószínűség szerint nem változik." 

Májusban a vállalat egyik közleményében immár az új pénzügyi igazgató foglalt állást a kérdésben. Gary Millerchip így fogalmazott:

Tisztázni szeretnénk néhány médiaspekulációt, ezért magam is megerősítem, hogy az 1,5 dolláros hot dog ára biztonságban van.

A vállalatnál háttér információként azt is elárulták, hogy akkora a vásárlói igény az üdítővel együtt árult olcsó hot dogra, hogy még az egyébként előnyös kereskedelmi megállapodásaikkal sem tudnák a szükséges mennyiségben kínálni. 

Ezért saját húsüzemet működtetnek az áruházi étkezdéik kiszolgálására, ahová a hot dogokba kerülő húsáru nagyon kedvezményes áron érkezik.

A filléres hot dog árának változatlansága nem csak a vásárlók fantáziáját mozgatja meg. Ahhoz a tekintélyes Moody's alelnöke, Mickey Chadha is kommentárt fűzött, aki szerint a Coscto döntése a hot dog változatlan áráról igen előnyös a szempontjukból, mert a vásárlók azt remek ajánlatként értékelik akkor, amikor egyébként más termékek árai emelkednek. Így ha a Costco anyagi értelemben veszít is a 1,5 dolláros hot dog-on, a vevők elköteleződése miatt máshol megtérül a költségük.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!